Vanaf begin maart keert de eerste tjiftjaf terug uit het zuiden, eind maart arriveert de eerste fitis. Maar hoe houd je deze twee ‘groene’ zangertjes uit elkaar?
Als je vogels wilt leren herkennen, is veldkennis natuurlijk het belangrijkst. Om in de natuur een tjiftjaf van een fitis te onderscheiden heb je aan je oren genoeg. De tjiftjaf zingt eindeloos herhaald zijn eigen naam, luister hier maar eens. De zang van de fitis bestaat uit een reeks van mooie, heldere fluittonen en loopt af met een wegstervende riedel.
Tjiftjaf of fitis?
Toch is het ook leuk om in het veld (of aan een foto) te kunnen zien om welk van de twee het gaat. In dat geval geven de poten houvast: zijn die donker gekleurd, dan heb je te maken met een tjiftjaf. De fitis heeft lichtbruine tot vleeskleurige pootjes.

De tjiftjaf heeft donkere poten, dun zwart snaveltje, beige, korte wenkbrauwstreep en korte vleugels. Foto: Annie Keijzer

De fitis herken je aan lichtbruine tot vleeskleurige pootjes, langere vleugels en een langere en forsere snavel. Ook heeft de snavel een geel/roze basis. Foto: iStock
Kijktip
De tjiftjaf zie en hoor je vooral in de wat oudere groene woonwijken en bossen, de fitis is meer een vogel van jonge bossen en heideterreinen (vooral laag begroeide jonge terreinen).
Meer leuk vogelnieuws
- Vogelaar én Roots-redacteur Paul Böhre gaat op zoek naar de eerste tjiftjaf.
- De vraag der vragen: hebben alle vogelaars een baard?
- De eerste lepelaars zijn weer geland!
- In de nieuwste Roots-podcast Notenkrakers gaat het over het goudhaantje.
Kun je geen genoeg krijgen van vogels? Het nieuwe Roots Vogelmagazine voorjaar 2023 is zojuist verschenen.