Hotspots van de fazant

Marloes Blom

1 mei 2022 .

fazant

Hoor je een schorre, kraaiende roep? Kijk dan in het voorjaar uit naar de prachtige fazantenhaan die zijn harem van hennen en jongen waarschuwt. Ze rennen daarna meestal koddig achter hem aan. In Roots mei tippen we vijf hotspots, hier delen we er alvast twee.

1. Texel, Noord-Holland

Zelfs rondom je tent kun je op Texel weleens een fazant zien trippelen. Waar­schijnlijk beschouwen ze campings als een openluchtrestaurant. Wil je fazanten in hun natuurlijke omgeving bewonderen? Ga dan naar de Slufter. In de wat drogere duinvalleien eten ze onder meer bessen van de duindoorn. En ze hebben er voldoende mogelijkheden om er in een beschutte duinpan een nest te bouwen. De fazanten zijn ooit op Texel beland dankzij jagers. Die mochten er jaarlijks in augustus 500 tot 1.000 uitzetten. Dan konden ze net voor kerst geschoten worden en op een bord belanden. Dat mag nu niet meer.
Waar: de Slufter (bij de Sluftertrap mag je het gebied in, maar ga niet het rustgebied in).
Ook te zien: haas, konijn, eidereend, bergeend, kluut, zeehond (bij de geul).
Horeca: Café­restaurant De Slufter, caferestaurantdeslufter.nl.

2. De Blauwe Kamer, Utrecht

Maar liefst vijftien broedparen leven er in deze uiterwaarden die regelmatig over­ stromen, volgens Alex Westerman van het Utrechts Landschap. “Je kunt de fazanten zelfs vanaf het restaurant zien. Doordat de galloways en koniks het terrein open houden, vinden de fazanten ons natuurge­bied een prettige plek. Bosjes en struiken bieden de dieren de gewenste beschutting.”
Waar: groene wandelroute vanaf het informatiecentrum (Blaauwe Kamer 15, buitengebied van Wageningen, utrechtslandschap.nl).
Ook te zien: aalscholverkolonie, reiger, lepelaar, een visarend en ree.
Horeca: Panoramarestaurant De Blaauwe Kamer, deblaauwekamer.nl.

fazant

In de duinen was deze fazantenhen met jongen aan het voedsel zoeken | Foto Lida Hellingman-Soeting

Ook op Schiermonnikoog leven veel fazanten. Dit mannetje poetste in het warme tegenlicht van de late voorjaarsdag zijn staart nog eens extra mooi op. | Foto Karin de Jonge

CREDITS: TEKST MONIQUE VAN KLAVEREN | FOTO’S KARIN DE JONGE, LIDA HELLINGMAN-SOETING & HANS VAN WIJCK (FOTO BOVENAAN)

Roots mei

Roots 2022-5

Wat je nog meer leest en ziet in Roots mei:

  • Steenuil krijgt steuntje in de rug
  • De oudste bossen van de Lage Landen
  • Lentewandelen in het spoor van de wolf in Drenthe
  • Nederlands eerste mierenreservaat
  • De ragfijne pracht van fluitenkruid
  • Natuurommetje op Schokland

Dus pak ‘m mee uit het winkelschap of bestel ‘m eenvoudig online, via onze webshop.

Meer lezen

  • Benieuwd waar je de meeste kans hebt om reeën te spotten? Roots deelt deze vijf hotspots van de ree.
  • Texel is de bekendste, maar zeker ook met stip de beste vogel-hotspot van Nederland, zo niet van Noordwest-Europa. Jaarlijks worden er op dit grootste Nederlandse waddeneiland rond de 270 vogelsoorten waargenomen. Circa 80 verschillende soorten broeden er, maar het grootste (en spannendste) gedeelte betreft de trekvogels. Rond deze periode is de trek van steltlopers en zangvogels in volle gang en maken we kans op schaarse doortrekkende soorten zoals de Grouwe Franjepoot, Draaihals en Ortolaan. Lees hier alles over het Roots vogelweekend op Texel, van 23 t/m 25 september 2022
  • De één vliegt duizenden kilometers terwijl de ander meer rent dan vliegt. Weer een ander was bijna uitgestorven – en wordt nog steeds met uitsterven bedreigd. Gigantisch grote vleugels hebben deze vogels in elk geval allemaal. Je leest er alles over in de Top 10 vogels met de grootste spanwijdte.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels