Hotspots van de winterkoning

Marloes Blom

9 December 2020 .

hotspots winterkoning

Een zingende winterkoning.

Met hun opgewekte luide zang en luide alarmroep hoor je winterkoningen boven alles uit. Daarvoor hoef je niet stad en land af te reizen. De kans is groot dat je ze in je eigen tuin of dichtstbijzijnde park al tegenkomt. In de extra dikke Roots van december – januari lees je vijf hotspots van de winterkoning. Hier delen we vast twee van die plekken die extra de moeite waard zijn om deze zangvogels te beluisteren.

hotspots winterkoning

Foto: Franciska Bakker

1. De Wieden (Overijssel)

Boswachter Ronald Messemaker (Natuurmonumenten): “In de winter hebben we zo’n duizend winterkoningen, waaronder waarschijnlijk een groot aantal wintergasten. Ze kunnen zich uitstekend verstoppen in het struweel van de moerasbossen, de wat rommeligere rietlanden en de braamstruiken. Daar ontstaat dan een aantrekkelijk microklimaatje, waar het net iets warmer is. Spinnen, insecten en wintermuggen vinden de winterkoningen daar voldoende om te overleven. Deze kleine zangvogels moeten constant foerageren, omdat ze weinig vet op de botten hebben. Ze kunnen hun vleugels wat uitzetten om warm te blijven. Soms klitten ze ook wel bij elkaar in een holte van een wilg of in een nestkast.”
Waar: Vlonderpad en Laarzenpad bij St. Jansklooster, Veenweidepad en Kierschewijdepad bij Wanneperveen.
Ook te zien: roerdompen, ijsvogels, klapeksters (elke winter zo’n 8 tot 12, wat vrij uniek is).
Horeca: hotel-restaurant Geertien.

hotspots winterkoning

Ook de klapekster kun je zien in De Wieden | Foto: iStock

2. De Maashorst (Noord-Brabant)

In de Maashorst komt de winterkoning volgens boswachter Janneke de Groot (Staatsbosbeheer) overal vrij veel voor. “Dat blijkt uit de gegevens van de Vogelwacht Uden. De winterkoning stelt niet zoveel eisen, er hoeft alleen genoeg struweel te zijn en dat hebben we hier wel. Daar vinden de vogels dus genoeg spinnen, slakken en insecten. Zelf heb ik trouwens ook een winterkoning in mijn tuin. Een erg leuk vogeltje, met dat wipstaartje en zijn vrolijke zang!”
Waar: Boswachterspad Kanonsbergroute, Schaijksedreef, Nistelrode.
Ook te zien: raaf, klapekster, roodborsttapuit, veldleeuwerik (voorjaar).
Horeca: restaurant Bomenpark, Heesch.

CREDITS: TEKST MONIQUE VAN KLAVEREN | BEELDEN iSTOCK (HEADER & KLAPEKSTER) | FRANCISKA KRAMER 

Roots 2020-12

Het volledige artikel over de winterkoning – en dus de drie andere hotspots – vind je in de extra dikke december – januari editie van Roots. Die telt maar liefst 155 pagina’s, met onder meer deze onderwerpen:

  • Nederland telt zo’n 600 veelvoorkomende stoepplanten. Toch kijken maar weinig mensen echt naar de plantenwereld onder hun voeten. Daarom begon Hortus botanicus Leiden het project Stoepplantjes.
  • Nederland kent honderden mossen- en korstmossensoorten. Expert Klaas van Dort vertelt erover.
  • Waddenliefhebber Gemma Venhuizen zet voor het eerst voet aan wal op het ‘zesde waddeneiland’: het Duitse eiland Borkum.
  • Roots-lezers over hun mooiste roodborstherinneringen – een eerbetoon aan een vogel die zich in menig hart heeft genesteld.
  • Alles wat je moet weten om mooie foto’s te maken van dieren in de sneeuw.

Je bestelt deze extra dikke Roots eenvoudig online – dat kan t/m 20 januari zónder verzendkosten.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Dieren