EHBO voor vogels (2): zo help je een gevonden vogeltje

Marloes Blom

10 september 2022 .

vogeltje gevonden

Een jonge koolmees

Iedereen vindt weleens een zieke of gewonde vogel. Vooral van mei tot juli worden er geregeld (jonge) vogeltjes gevonden. De jonge vogels van dit jaar zijn veelal uitgevlogen, maar dan weet je het vast voor volgend jaar: wat kun je wel en wat moet je absoluut níet doen als je een vogeltje vindt? Roots Vogelmagazine vroeg het Vogelbescherming Nederland.  

Vogeltje gevonden, wat nu?

Marc Scheurkogel, persvoorlichter bij Vogelbescherming Nederland: “Het is normaal dat veel jonge vogels hun nest verlaten als ze nog niet goed kunnen vliegen. Ze passen gewoon niet meer in het benauwde nest en leven bijvoorbeeld een paar dagen in een boom of op de grond tot ze wel kunnen vliegen. En tegenwoordig broeden ook steeds meer meeuwen en scholeksters op platte daken in woonwijken, hun jongen lopen rond op straat of zelfs in de tuin.

Het zijn nestvlieders: zij gaan zelf al op zoek naar voedsel, maar de ouders zijn altijd in de buurt. Voor vrijwel alle jonge vogels geldt: in deze periode zijn de ouders in de buurt, voeren nog wat bij en leren de jongen zelfstandig worden. Daarom hebben wij een protocol opgesteld met vijf veelgestelde vragen en antwoorden.”

Alle vijf vragen en antwoorden lees je in Roots Vogelmagazine 2 – Najaar 2022. Hier delen we er twee.

1. Mag ik een gevonden vogeltje terugzetten op het nest?

Als het jong klein en kaal is of alleen wat donsveertjes heeft, hoort het echt nog op het nest. Ziet het vogeltje er sterk en gezond uit, probeer dan het nest te vinden of zet hem terug of posteer hem in een struik. De ouders zijn altijd in de buurt.

gevonden vogels

Meestal zijn de ouders in de buurt, als een vogeltje gezond oogt | Foto Getty Images

2. Zijn er uitzonderingen?

Zwaluwen moeten direct kunnen vliegen als ze uit het nest komen. Vind je een zwaluw op de grond, bel dan de Dierenambulance via het landelijke nummer 0900-­0245.

Uilskuikens zijn een geval apart. Zij klauteren namelijk al op jonge leeftijd door de nestboom en vallen daarbij geregeld op de grond. Ze klimmen vanzelf weer omhoog. En het kan zelfs gevaarlijk zijn het dier te benaderen: te dichtbij komen kan een fikse aanval van beschermende uilenouders uitlokken.

Scheurkogel: “In de meeste gevallen help je het jong dus het meest door het met rust te laten. Zelfs als je de oudervogels niet ziet, zijn ze wel in de buurt. Jouw aanwezigheid levert ze louter stress op, geef het jong de ruimte.”

gevonden vogel

Een jonge zwaluw kan meteen vliegen – maar om eten bedelen doen deze jongen nog wel | Foto Vera van der Waal

TEKST PAUL BÖHRE | FOTO’S GETTY IMAGES (FOTO BOVENAAN) | VERA VAN DER WAAL

Roots Vogelmagazine 2 – Najaar 2022

In Roots Vogelmagazine 2 lees en zie je veel meer over en van vogels. Een greep:

  • Een kast vol torenvalken
  • Voor trekvogels naar Helgoland
  • Valkensoorten in Nederland
  • In gesprek met Anna Schneider, medeoprichter van de enige Belgische vogelwerkgroep voor vrouwen
  • Een dagje vogelen in het Zwin Natuur Park (+ kaart en checklist)
  • Vogelen in Wallonië (uilen!)
  • Praktische tips voor digiscopen

Je bestelt Roots Vogelmagazine 2 eenvoudig via de webshop. Meer leesplezier? Bestel dan het pakket Roots september & Roots Vogelmagazine najaar 2022.

Meer lezen

  • Op de stranden worden geregeld (verzwakte) zeevogels gevonden. Lees hier wat je moet doen bij gevonden zeevogels.
  • Wilde eenden zijn er vroeg bij, als het om broeden gaat. Vaak zit het wijfje al in februari op het nest om haar acht tot tien vuilgroene eieren warm te houden. Na vier weken kruipen de pullen uit hun ei en verruilt ze het hoge gras voor het veiligere water. Lees hier het antwoord op de vraag: hoe snel kan een jonge wilde eend vliegen?
  • Eendjes die keurig in een rij achter hun moeder aanzwemmen. Het biedt een zoete aanblik, maar waarom doen ze dat eigenlijk? Vanuit de ukkies bekeken is het simpelweg de slimste zwemwijze, zo blijkt uit onderzoek.
  • Het jong van de bosuil, een bosuiltakkeling, is vrij onhandig. Dat is echter geen reden tot zorg, en wel hierom.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels