Hoe snel na de geboorte kan een jonge wilde eend vliegen?

Daniël Mulder

23 May 2022 .

wilde eend in vlucht

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld:  hoe snel na de geboorte kan een jonge wilde eend vliegen? Bioloog Geert-Jan Roebers zocht het uit. 

Wilde eenden zijn er vroeg bij, als het om broeden gaat. Vaak zit het wijfje al in februari op het nest om haar acht tot tien vuilgroene eieren warm te houden. Na vier weken kruipen de pullen uit hun ei en verruilt ze het hoge gras voor het veiligere water.

Wilde eend met kuikens in het gras

De wilde eend broedt van februari tot augustus en is niet schuw. Je hebt dit jaar vast al vrouwtjes met pullen gezien, mogelijk al in maart. Foto: Lidi de Boer

Wanneer kan een jonge wilde eend vliegen?

“De jongen blijven braaf bij hun moeder, maar worden niet door haar gevoerd”, zegt bioloog Geert-Jan Roebers.  “Ze pikken zelf insecten en andere diertjes van het wateroppervlak. Ondanks moeders wakend oog worden ook aardig wat eendjes opgepikt door reigers of opgeslokt door snoeken. Zwemmen kunnen ze al direct uit het ei. Vliegen lukt pas als ze een echt verenkleed hebben. Ook dat gaat snel: na 55 tot 60 dagen gaan ze al de lucht in.”

wilde eend met jongen op het water

Wilde eend met jongen op het water. De jongen kunnen gelijk zwemmen. Maar het duurt ongeveer twee maanden voor een jonge wilde eend kan vliegen. Foto: Erwin Hamer

Meer interessante artikelen over vogels

Wil je meer lezen over vogels? Probeer dan eens het Roots Vogelmagazine. Het voorjaarsnummer 2022 is nu verkrijgbaar.”

Foto bovenaan: Tilly Meijer

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels