Laat jonge vogels met rust

Paul Bohre

17-07-2022 00:00:00

Ze vliegen nog steeds uit, de komende weken: jonge vogels die nog niet goed kunnen vliegen! Stormmeeuwen bijvoorbeeld. Onhandig fladderend belanden ze op de grond en lopen dan de wijk in. Houd de kat weg, en laat jonge vogels vooral met rust. Als het goed is, zijn hun ouders wel degelijk in de buurt, en houden ze hun jongen goed in de gaten.

Iedere zomer wordt de Dierenambulance platgebeld omdat er een jonge vogels bij mensen in de tuin zit. Of worden ze naar de vogelopvangcentra gebracht, zoals bijvoorbeeld Ecomare op Texel. In eerste instantie vaak bij een als ‘vogelaar’ bekend staand iemand in de buurt. Goed bedoeld, maar in het algemeen absoluut niet nodig. Voor het vogeltje is het juist heel stressvol om te worden opgepakt, vervoerd en in een kooi gezet. Bovendien is het strafbaar voor de wet. En als hij met rust was gelaten, was het mogelijk vanzelf goed gekomen. Niemand kan zo goed zorgen voor een jonge vogel zorgen als zijn ouders zelf!

Laat jonge vogels met rust

Jonge kauw verschuilt zich voor mens en kat. Foto: Paul Bohre

 

Laat jonge vogels met rust

Overigens is het een fabeltje dat vogelouders hun jong verstoten als het is aangeraakt. Vogels reageren niet op geur. Als een kuiken uit een nest is gevallen, kan het dus rustig teruggezet worden. Alleen als het jong expres uit het nest is gewerkt zal dit niet helpen. Dan is er wellicht iets mis met het jong en hebben de ouders een reden om hem niet meer te willen. Vogelbescherming heeft voor je op een rij gezet wat je het beste kunt doen als je een jonge vogel vindt.

 

Zet de kat op dieet

Maar het allergrootste gevaar voor de jonge onhandige vogeltjes zijn katten. Als er een kat in de buurt is en het vogeltje kan echt slecht vliegen, kan het helpen de vogel op een veilige tak vlakbij te zetten. Dan zullen zijn ouders hem nog steeds kunnen vinden en is hij beter beschermd tegen onze roofzuchtige huisdieren. Katten zoveel mogelijk (’s nachts) binnenhouden in deze tijd is een goed idee, in elk geval extra aan te bevelen. Of bind hem een belletje om…

 

Wil je (jonge) vogels van dichtbij bekijken? Kijk dan de webcams van  Beleef de lente.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het laatste Roots Vogelmagazine. Verzending is gratis. Het volgende nummer verschijnt vanaf 18 augustus. Daarin onder andere een artikel over EHBO bij vogels ja/nee. Houd de webshop in de gaten!

 

Recente Editie

Meer Vogels