Nationale Tuinvogeltelling op 26, 27 en 28 januari

Paul Bohre

23 January 2024 .

Dit jaar wordt voor de 21-ste keer door Vogelbescherming Nederland de Nationale Tuinvogeltelling georganiseerd. Van vrijdag 26 t/m zondag 28 januari kun je weer plaatsnemen voor het raam van je tuin of  balkon en meedoen aan het grootste burgeronderzoek naar de natuur van Nederland. In hetzelfde weekend vindt ook de tuinvogeltelling in België plaats. Zet de voedertafel klaar, hang de vetbollen (zonder netje!) op en tel mee! Vorig jaar werden alleen al in Nederland ruim twee miljoen tuinvogels geteld!

Koolmezen
De koolmees staat altijd in de top drie van de Tuinvogeltelling. Foto: Agami/Marc Guyt

Vogels tellen in 3 stappen

Meedoen met de telling is simpel: gedurende een halfuur tel je alle vogels die neerstrijken in je tuin of op je balkon en de resultaten geef je door via Tuinvogeltelling.nl of de Tuinvogels-app. Vogels die alleen maar overvliegen tellen niet mee.

Noteer alle waarnemingen van een soort. Tel de waarnemingen van eenzelfde soort niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in jouw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je 5 koolmezen door.

Vanaf vrijdagochtend staat het telformulier klaar, geef je telling uiterlijk maandagochtend 29 januari vóór 12:00 uur door.

Boomklever
Als je heel veel geluk hebt, krijg je bezoek van de boomklever op de voedertafel. Foto: Agami/Marc Guyt

Tips voor de Tuinvogeltelling

  • Zie je veel vogels tegelijk en is het lastig om ze te tellen? Maak een foto met je smartphone zodat je ze achteraf rustig kunt tellen.
  • In de ochtend zijn de vogels het meest actief, het ideale moment dus om ze te tellen.
  • Bereid je voor en bekijk hier alvast de 25 meest voorkomende tuinvogels.
  • Je hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
  • Zorg voor voedsel in je tuin, want dan is de kans groot dat je gemiddeld 8 vogels meer ziet. Met een vetbol (zonder netje, want daar kunnen ze in verstrikt raken), een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel help je de tuinvogels al enorm. Wie goed van te voren voert zal dus meer vogels in de tuin zien. Misschien komt de grote bonte specht wel langs! Het aantal grote bonte spechten groeit in ons land en daardoor wordt hij ook elk jaar vaker tijdens de Tuinvogeltelling gezien.

Wist je dat er negen mezensoorten zijn in Nederland en België?

Wil je van te voren alle tuinvogels bestuderen, bestel dan deze handige vogelgids en bijbehorende gratis vogelapp.

Foto bovenaan: badderende merel, Agami/Marc Guyt

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels