Hotspots van de roodborsttapuit

Marloes Blom

14 March 2024 .

roodborsttapuit

Vanaf februari en maart hebben roodborsttapuiten het druk: baltsen, een nest maken, eieren uitbroeden en voedsel verzamelen. Ze zitten vaak op een uitkijkpost te zingen of naar insecten te speuren. Zo kun je ze vrij gemakkelijk zien.

1 Castricumse duinen (Noord-Holland)

“In de kuststreek heb je een afwisselend landschap, met kleine biotopen: open zandgebied, een plek met wat struikjes of helmgras, een ven, enzovoorts. Daardoor heeft de roodborsttapuit keus”, vertelt bioloog en onderzoeker Herman van Oosten. Hij heeft onderzocht waarom bepaalde vogels op bepaalde plekken leven en de roodborsttapuit in Castricum was een van zijn onderzoeksvogels. “In al die leefgebieden vindt de roodborsttapuit ander voedsel. Kevers, rupsen en soms een spinnetje, dat eet hij in de duinen vooral. Langpootmuggen? Nee, op mijn films zag ik dat het meer de graspieper was die langpootmuggen verschalkte, terwijl de roodborsttapuit elders wel langpootmuggen eet. Dat maakt mijn onderzoek zo interessant om te doen.”
Waar: het Vogelduin, parkeer bij Bezoekerscentrum De Hoep.
Ook te zien: boomleeuwerik, blauwborst en tjiftjaf.
Horeca: Johanna’s Hof (johannashof.nl).

Een roodborsttapuit op de uitkijk. Foto: Mary Gielen

2 Winterswijk (Gelderland)

Rondom Winterswijk komen op diverse plaatsen roodborsttapuiten voor, maar de meeste zitten bij het Wooldsveen en het Korenburgerveen, zegt Jan Stronks van de vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek. “Enkele tientallen paartjes, schat ik. Rondom heel Winterswijk zijn wel 200 broedparen. Sinds begin jaren 90 hebben ze zich weer verspreid vanuit het Korenburgerveen, nadat ze door de landbouwintensivering nagenoeg waren verdwenen. Aardig weetje: mannetjes zingen vanuit hogere bomen dan de vrouwtjes. Hun zang draagt dan lekker ver en zo kunnen ze vrouwtjes roodborsttapuiten lokken en hun territorium aangeven.”
Waar: rondom het Korenburgerveen loopt een wandelroute. Een deel van het vlonderpad wordt vernieuwd en dat kan dus momenteel afgesloten zijn (zie natuurmonumenten.nl).
Ook te zien: onder meer kraanvogels (4 broedparen in 2022).
Horeca: Terras Krosenbrink aan de Korenburgerveenweg in Corle (geopend vanaf april).

Het geluid van de roodborsttapuit

De roodborsttapuit is een zangvogel en laat een vrolijk, hoog ‘fiet-priet-priet-fiet-geluid’ horen. Maar wanneer hij baltst, klinkt het geluid van de roodborsttapuit net iets anders: ‘wiet-wiet- prrr-prrr ’. Hoe hij precies klinkt? Beluister al zijn geluiden op vogelbescherming.nl.

In Roots maart vind je de andere drie hotspots van de roodborsttapuit.

Het geluid van de roodborsttapuit (Saxicola rubicola): meer dan alleen een vrolijk, hoog ‘fiet-priet-priet-fiet-geluid’. Foto: iStock

Tekst: Monique van Klaveren
Foto bovenaan: Getty Images

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels