Uit het ei: Roots Vogelmagazine voorjaar 2022

Daniël Mulder

19 May 2022 .

Northern Pintail Duck

Het Roots Vogelmagazine voorjaar 2022 is uit het ei. Ook in dit nummer staan weer interessante artikelen, voor zowel de beginnende als gevorderde vogelaar. Een korte impressie van de inhoud.

Verliefd op de velduil

Velduilen zijn magistrale vliegers. De Nederlandse broedvogels komen helemaal uit Rusland, de hier geboren jongen vliegen net zo hard mee terug. En overwinteren doen ze net zo makkelijk ten zuiden van de Sahara. Vogelaar en velduilkenner Ben Koks volgt ze al jaren op de voet.

kop van een velduil

Portret van een velduil. Foto: iStock

Witte reus: hoog tijd voor de terugkeer van de kroeskoppelikaan

Nederland en Belgïe zijn prima geschikt als leefgebied voor de kroeskoppelikaan, zeggen Nederlandse en Vlaamse onderzoekers na een verkennende studie. Eigenlijk zijn we verplicht om onze uiterste best te doen om hem terug te krijgen in onze inmiddels veel schonere en visrijke wateren. Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling legt uit hoe en waarom.

kroeskoppelikanen op het water

Kroeskoppelikanen op het Griekse Kerkinimeer. Foto: AdobeStock

Lentevogelen in de Oostvaardersplassen

Het noordelijk deel van het Oostvaardersplassengebied, onder Lelystad, is voor veel vogelaars en natuurliefhebbers bekend terrein. Dat er ook aan de kant van Almere een enorm vogelrijk deel is, is veel minder bekend. Wandel met deze nieuwe route van Roots langs uitkijkplekken en over een kilometerslange vogelboulevard. Kijk hier voor meer info.

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn onderdeel van nationaal park Nieuw Land. Foto: iStock

Verder in het Roots Vogelmagazine voorjaar 2022:

  • Kraamkolonies: de zin van samen broeden.
  • Lezers vertellen over uilen.
  • Test: 9 telescopen.
  • De nieuwste vogelboeken en gadgets.
  • Vogelaars in de dop: jonge vogelkijkers aan het woord.
  • Agenda met vogel-uitjes.

cover vogelmagazine voorjaar 2022Kun je geen genoeg krijgen van vogels? Het Roots Vogelmagazine voorjaar 2022 ligt nu in de winkel. Bestel deze snel en makkelijk  via onze webshop. Je ontvangt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuis.

Meer inspirerende artikelen over vogels

  • Dit zijn de 10 mooiste vogelfoto’s die de afgelopen tijd zijn ingestuurd door lezers van Roots. Van het baardmannetje tot de ransuil.
  • Hoe spot je de spotvogel? Tips en trucs van vogelkenner Paul Böhre.
  • Heb je de nieuwste aflevering van Notenkrakers al geluisterd? Het sprookjesachtige geluid van de wielewaal staat centraal.

Foto bovenaan: Getty Images

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels