Nieuwe wandelroute: lentevogelen in de Oostvaardersplassen

Daniël Mulder

13 juni 2022 .

Oostvaardersplassen

Closeup of a Cetti's warbler, cettia cetti, bird singing and perched in a green forest during Springtime season.

Het noordelijk deel van het Oostvaardersplassengebied, onder Lelystad, is voor veel vogelaars en natuurliefhebbers bekend terrein. Dat er ook aan de kant van Almere een enorm vogelrijk deel is, is veel minder bekend. Wandel met deze nieuwe route van Roots – uitgezet door vogelredacteur Paul Böhre – langs uitkijkplekken en over een kilometerslange vogelboulevard.

Het belooft een prachtige voorjaarsdag te worden. De lucht is blauw, de geur van verse ontspruitende blaadjes en de eerste bloeiende bloemen en struiken geven meteen al een opbeurend lentegevoel. Langs het pad zingt een tjiftjaf zijn eigen naam en uit het riet klinkt een aarzelend begin van het eenvoudige liedje van de rietgors.

Even later kijk ik samen met Staatsbosbeheermedewerker Maud Verwer vanuit het hoog gelegen Kraaiennest, boven in het Natuurbelevingscentrum, uit over het water en de uitgestrekte vlaktes van de zuidkant van het Oostvaardersplassen gebied. Ik waan mij voor even op de Afrikaanse savanne.

Oostvaardersplassen

Zeearend, ook wel de ‘vliegende deur’ genoemd. Foto: iStock

Stoeiende reuzenvogels

Door een enorme telescoop kun je de kuddes konikpaarden, edelherten en Heckrunderen goed bekijken. Maar vandaag kom ik vooral voor de vogels. En dan met name voor dé icoon van dit gebied: de zeearend. Opeens gaat alles de lucht in: ganzen, eenden, kieviten en andere steltlopers – dat is meestal hét teken dat deze reuzenvogel in de buurt aan het jagen is.

En ja hoor: in de verte zien we twee zeearenden die nota bene met elkaar aan het stoeien zijn. Ze buitelen door het luchtruim en raken twee keer zelfs met hun enorme klauwen verward in elkaar. Wat een begin van de dag, deze vliegende deur, met een indrukwekkende spanwijdte tot maar liefst 2,40 meter wil je als vogelaar natuurlijk graag zien.

Oostvaardersplassen

Blauwborst. Foto: iStock

Checklist voor de Oostvaardersplassen

 • Rietgors
 • Zeearend
 • Grauwe gans
 • Witte kwikstaart
 • Rietzanger
 • Appelvink
 • Blauwborst
 • Pijlstaart
 • Cetti’s zanger

Meer leuke berichten over vogels

 • Wie voor het eerst een wielewaal ziet, zal misschien eerst denken aan een ontsnapte kooivogel. De kleurrijke wielewaal doet on-Nederlands aan. Al zul je zijn overbekende heldere ‘dudeljo’ zang vaker horen, dan dat je de vogel ziet.
 • Op warme lente- en zomerdagen hoor je hun ijzige en snerpende roep ‘wiiiiiiiizzzzzzz’ boven de huizen. Kijk je omhoog dan zie sikkelvormige silhouetten razendsnel door de lucht flitsen. Het zijn gierzwaluwen en in deze podcast vertellen we je alles over een van de meest fascinerende vogels van Nederland.

Foto bovenaan: iStock


Meer Vogels