Wandelen Groningen: de mooiste natuurroutes

Daniël Mulder

15 December 2023 .

wandelen oost-groningen

Wandelen Groningen? De provincie Groningen biedt tijdens het wandelen niet alleen rust en ruimte, je vindt er ook bijzondere natuur. Met deze wandelroutes door Groningen ontdek je onder meer een vogelwalhalla én je struint door een vlinderhotspot.

Vlinderwandelen langs de Ruiten Aa

In het oosten van de provincie Groningen, op de grens met Drenthe, ligt Westerwolde. In deze streek vind je het vernieuwde beekdal van de Ruiten Aa, dat de ruggengraat vormt van Westerwolde. Langs dit riviertje, met name rond Sellingen, vind je kleinschalige landschappen met akkers, heide, bloemrijke weilanden, bosjes en vennen. En deze landschappen behoren tot de meest vlinderrijke gebieden van Nederland. Roots stippelde er een fraaie wandelroute uit, zodat je heerlijk kunt wandelen in Groningen.

Lees meer over deze vlinderwandeling of bekijk direct de wandelroute.

Dal van de Ruiten Aa
De Ruiten Aa. Foto: Edwin Giesbers

Westerkwartier: landschap vol kamertjes

Denk je aan wandelen in Groningen, dan denk je aan uitgestrekte weilanden of akkers. En niet aan kleine weides, omsloten door houtsingels. Daarom zijn de Doezumermieden en Polder de Kale Weg in het Westerkwartier zo verrassend. Het Westerkwartier heeft als kers op de taart petgaten. “Noem het geen sloten, hoor”, waarschuwt boswachter Marieke de Boer. “Een sloot is meestal smal, lang en recht en voert water af, maar een petgat is vaak wat breder. De oorsprong is ook totaal anders. Het is een watertje dat ontstaan is dankzij de lokale inwoners die tussen 1900 en 1940 voor eigen gebruik turf gingen afsteken.”

Lees meer over deze verrassende wandeling door Groningen of bekijk direct de wandelroute op de kaart.

Wandelen in Groningen: door het Westerkwartier
De wandelroute door het Westerkwartier is 10 km lang. Foto: Marcel van Kammen

Wandelen Groningen: ‘t Roegwold is ruig én vogelrijk

In de buurt van het Groningse Slochteren ligt ’t Roegwold. Voorheen was dit grotendeels landbouwgrond, maar in twintig jaar tijd vormden oude en nieuwe natuur samen één groot en vogelrijk natuurgebied. Roots-redacteur Daniël Mulder stippelde er een route uit, met als hoogtepunt een 750 meter lang knuppelpad.

Lees het complete artikel over wandelen in ‘t Roegwold en bekijk alvast de routekaart online.

't Roegwold
Wandelaars bij het Dannemeer in ‘t Roegwold. Foto: Marcel van Kammen

Meer wandelinspiratie

  • Van De Groote Peel en De Maasduinen tot de Weerribben en Schiermonnikoog: de wandelgids van Roots voert je door de 21 nationale parken van Nederland. Naast de bekende handige kaartjes en accurate routebeschrijvingen vind je in deze gids ook uitgebreide portretten van iconische dieren en planten die er leven, zoals de zeearend, de zwartblauwe rapunzel en de wolf.
  • Nog een extra wandelroute in Groningen: door het nationale park Lauwersmeer. Loop deze wandeling langs de oevers van het Lauwersmeer en ontdek dat de voormalige zeebodem barst van het leven: van blauwborst tot orchideeën.

Foto bovenaan: Bas Meelker

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen