Roots vogelweekend naar Lauwersmeer

Paul Bohre

27-02-2023 09:00:00

Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 mei 2023 organiseert Roots een vogelweekend naar het Lauwersmeer in samenwerking met BirdingBreaks. Bovendien worden ook andere zeer vogelrijke plekken in Groningen en Friesland bezocht, met superleuke soorten als grauwe kiekendief en witwangstern.

Tijdens dit weekend in de noordkop van het Nederlandse vasteland bezoeken we twee bijzondere vogellocaties: het Lauwersmeer en het Zuidlaardermeer. Hier kom je vogelsoorten tegen, die niet of nauwelijks in andere gebieden in Nederland broeden. Denk bijvoorbeeld aan de witwangstern en grauwe Kiekendief. Naast deze bijzondere broedvogels genieten we van de doortrek van steltlopers maar ook roofvogels en zangvogels, we zitten namelijk midden in de voorjaarstrek. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bosruiter, witgat en kemphaan. We houden de recente waarnemingen in de gaten om er zo een soortenrijk weekend van te maken.

Roots vogelweekend naar Lauwersmeer
De witwangstern is een recente broedvogel in noord Nederland. Foto: Laurens Steijn/BirdingBreaks

Waar vogeleldorado

Voor vogelaars is Nationaal Park Lauwersmeer het hele jaar door een waar eldorado. Ga maar na: er broeden hier meer dan honderd vogelsoorten. Tijdens de trektijd, zowel in het voor- als najaar, zie je er duizenden eenden, water- en wadvogels die er foerageren en rusten. En op die grote hoeveelheid bewoners komen het hele jaar door veel roofvogels op het gebied af. Kiekendieven, buizerds, maar niet te vergeten de majestueuze zeearend, die hier zelfs broedt.

Roots vogelweekend naar Lauwersmeer

Allermooiste tijd

Een groot pluspunt van het Lauwersmeergebied is dat het zo overzichtelijk is. En op meerdere plekken zijn vogelkijkhutten en kijkschermen geplaatst, zodat je de vogels in alle rust mooi kunt bekijken. Ten zuiden van het Lauwersmeer bezoeken we onder andere de Onnerpolder, onderdeel van het Zuidlaardermeer. Ook een uitstekend vogelgebied. Je maakt hier onder andere kans op geoorde futen, zomertalingen en wie weet een overvliegende zwarte ooievaar of reuzenstern. Het voorjaar is de allermooiste tijd om deze gebieden te bezoeken.

Roots vogelweekend naar Lauwersmeer

Datum: vrijdag 5 t/m zondag 7 mei 2023.

Aantal deelnemers: 6-max. 14 personen.

Locatie en tijd: worden bekendgemaakt na inschrijving.

Prijs: vanaf € 575.

Info een boeking: Roots-BirdingBreaks vogelweekend Lauwersmeer.

Mocht je in het Lauwersmeer willen wandelen, dan is deze Roots wandelroute een aanrader!

Het Nationaal Park Lauwersmeer staat ook bekend om zijn unieke donkere nachten waarin je bij helder weer de Melkweg mooi kunt zien.

Vind je vogels kijken leuk, dan is het nieuwe Roots Vogelmagazine vast wat voor jou!

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 


Meer Vogels