Stiekeme heggenmus

Paul Bohre

13 April 2023 .

Je ziet hem wel, je ziet hem niet… De stiekeme heggenmus. Veel mensen zullen hem niet kennen, juist door zijn verborgen bestaan. Ze bewegen net als muisjes onderin het struikgewas. Intrigerende vogeltjes.

Ik weet zelf nog heel goed wanneer ik voor het eerst een heggenmus zag. Voetballend op het schoolplein van mijn lagere school zong er in het vroege voorjaar een in de den bij het dak van de school. Als de bal over de school werd geschoten moesten we via de regenpijp op het dak klimmen en ons via de boom naar beneden laten zakken om de bal te kunnen pakken. Die schoten we over het dak terug het plein op en klommen dan via de boom en regenpijp weer terug naar het plein. Als we weer begonnen te voetballen keerde de heggemus terug naar zijn vaste stek in de boom en zong dan weer uit volle borst verder.

Stiekeme heggenmus
De heggenmus zingt soms al in februari of eerder in het jaar. Foto: Paul Böhre

Vroege zanger

Heggenmussen zijn de eerste vogels die in het voorjaar zingen. Vaak al in februari, bij zacht weer soms zelfs al eerder. Een twee seconde durend helder fluitend riedeltje dat wel iets weg heeft van de zang van de winterkoning, maar dan met een langzamer ritme en minder explosief. Grappig genoeg is het ook een van de eerste roepjes die de herfst inluiden. Vanaf eind augustus hoor je dan in de vroege ochtend hun contactroep: een trillend, zeer fijn ‘sissississ’. Het zijn de eerste trekkers die ons land dan binnenkomen. Je ziet ze dan rondvliegen boven de huizen en bomen.

Stiekeme heggenmus

Wat ze de rest van het jaar niet doen. Dan zie je ze bijna niet. Zeker in de zomer als ze jongen hebben, dan gedragen ze zich nog geheimzinniger. Tot je ineens een van de jongen ziet, herkenbaar aan het bruin gestreepte petje. De heggenmus behoort met 220.000 broedparen tot een van onze algemeenste broedvogels. Ze bewegen net als muisjes onder het struikgewas. Intrigerende vogeltjes.

Foto bovenaan: Paul Böhre

Vind je vogels kijken leuk? Het nieuwe Roots Vogelmagazine is uit. Boordevol superleuke artikelen.

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels