Trekkende houtduiven

Paul Bohre

1 November 2023 .

Dat postduiven over enorme afstanden kunnen vliegen weet je natuurlijk. Maar ook onze ‘gewone’ houtduif trekt, soms in enorme aantallen. Zo werden er op 28 oktober 2018 over De Hamert in Limburg liefst 265.300 trekkende houtduiven geteld. Vooral boven Zuidoost-Nederland vliegen nu grote groepen over.

Je houdt van de houtduif, of je vervloekt hem. In het stedelijk gebied is de soort toegenomen maar niet tot vreugde van iedereen. Zo koeren ze al vroeg in de ochtend en schijten ze het liefst je auto onder. Daarentegen is er ook bewondering voor het aanpassingsvermogen van deze van oorsprong bosvogel. In het najaar is op een aantal dagen massale trek van de soort te zien. Leuk voor de trektellers. Maar ook de Franse ‘vogelliefhebbers’.

Houtduif
De volwassen houtduif heeft een kenmerkende witte vlek in de nek. Foto: Paul Böhre

Record trekkende houtduiven

Eind oktober en begin november zien we doorgaans de meeste trekkende houtduiven. Het zijn vogels uit Scandinavië die via een smalle baan over Duitsland naar Zuid-Frankrijk en het Iberisch Schiereiland trekken. De massale trekbaan komt dan ook over het oosten en zuidoosten van ons land tot genoegen van de trektellers aldaar. Groepen van honderden tot duizenden komen dan over en als het niet te veel waait dan hoor je gewoon het ruisen van de vleugelslag. Een ronduit spectaculair schouwspel. Op 28 oktober 2018 is zelfs een voor Nederland record aantal vogels boven de Hamert in Limburg geteld: maar liefst 265.300 vogels!

Houtduif
Bij een jonge houtduif ontbreekt de witte nekvlek. Foto: Paul Böhre

Franse belangstelling

De houtduif is ook zeer geliefd onder jagers. Franse jagers houden daarom met meer dan gemiddelde belangstelling ook de site trektellen.nl in de gaten. Daarom is op de website de doortrekgrafiek van de soort niet meer opvraagbaar als je niet bent ingelogd. Inzicht in de resultaten heeft vooral veel voordelen zodat je weet wat er nu aan vogeltrek is te zien. In dit geval is het legitiem om het af te schermen.

Alles over zijn geluid kun je beluisteren in de Roots podcast Notenkrakers over de houtduif.

Het gaat best goed met de houtduif in Nederland.

Ze trekken nu met duizenden vooral over Zuidoost-Nederland.

Vind je vogels kijken of tellen leuk, dan is het Roots Vogelmagazine zeker iets voor jou!

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels