Verantwoorde vette bek voor tuinvogels

Paul Bohre

29 January 2021 .

Dit weekend is er weer de nationale tuinvogeltelling. Echt winter is het echter nog steeds niet. Kan het dan eigenlijk kwaad om vogels wel te voeren? Zijn vogels ook kieskeurig? En wat mag wel, en wat absoluut niet? Roots geeft tips voor een verantwoorde vette bek voor vogels. Zo trek je nog meer vogels tijdens de telling naar je tuin!!

Als het koud is en flink vriest, kunnen vogels wel een extra hapje voedsel gebruiken. Ze hebben dan extra energie nodig om zich warm te houden. Maar ook als het niet koud is, kunnen de vogels ’s winters wel wat extra voer gebruiken. Dat kan geen kwaad. Ook is het een fabel dat vogels afhankelijk worden van bijvoeren. Ze zijn slim genoeg om te vertrouwen op meer dan één voedselbron. Gebleken is dat vogels maar zo’n twintig procent van dit voedsel op hun menu hebben. Ze houden juist van een gevarieerd menu en snacken net als wij tussendoor van het door mensen aangeboden voedsel. Het merendeel vinden ze zelf in de natuur, ook als het heel koud is. Door vogels bij te voeren worden ze dus niet zodanig verwend dat ze zich na verloop van tijd niet meer alleen zouden kunnen redden in de natuur.

Verantwoorde vette bek voor vogels

Deze ringmussen kunnen rustig genieten van de zaden. Bijzonder: een rode lijst soort in het tuin. Foto Paul Bohre

Vette bek voor tuinvogels

Allereerst de bekende vetbol. Zij trekken vooral mezen aan, zoals kool-, pimpel- en staartmees. Mezen zijn echte acrobaten. Maar vetbollen in netjes zijn fout. Hierin kunnen de pootjes verstrikt raken, en lege plastic netjes geven nog meer ellende. Daar zijn speciale metalen voedersilo’s voor (zie bovenstaande foto). En zorg er ook voor dat je deze feeder zo ophangt dat kauwen en ekster er niet bij kunnen, want dan zijn de bollen zo weg. Roodborstjes, heggenmussen en vinken zijn echte grondscharrelaars. Zij profiteren van de tarwe en zaden die gemorst worden uit de vetbollen en op de grond terechtkomen. Speciale zakken met vogelzaad zijn super lekker voor ze; handige feeders voor op je raam halen de vogels mooi dichtbij. Kun je er zelf ook van genieten.

Verantwoorde vette bek voor vogels

De roodborst profiteert juist van de zaden die uit de vetbol op de grond vallen. Foto iStock

Tip

Restjes eten zijn ook welkom, zoals appelschillen, groenteresten en gekookte aardappels, zolang er maar geen zout in zit.

Top 3 absoluut niet doen:

1 Bij vorst een schepje suiker toevoegen zodat het niet direct weer bevriest. Suiker is niet goed voor vogel. IJssnippers in een bakje doen is een betere oplossing.

2 Spechten en boomklevers zijn gek op pindakaas en notenpasta. Gebruik hiervoor speciale ongezouten pindakaas.

3 Voer vogels geen gebrande, maar ongebrande pinda’s. Dit zijn de meest natuurlijke pinda’s met de meeste voedingsstoffen.

Foto bovenaan: putter (Paul Böhre). Zij zijn vooral gek op gepelde zonnepitten.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels