Waarom is vogelpoep meestal wit?

Daniël Mulder

1 December 2023 .

vogelpoep

Name: Common redshank Scientific name: Tringa totanus Country: Iceland Location: Husavik

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: waarom is vogelpoep meestal wit?

Vliegen gaat beter zonder veel ballast. Om gewicht te besparen, hebben vogels daarom de urineblaas uit hun bouwpakket geschrapt; ze poepen en plassen tegelijk. Dat doen ze via de cloaca, waar zowel de nieren als de darmen op uit komen. Vogelpoep is dus een mengsel van plas en poep.

Vogelpoep: de Canadese gans produceert 1 kilo per dag.
Ganzen zijn een soort vliegende koeien, ze zijn dol op gras. Niets voor niets zie je ze vaak in grote aantallen eten in een weiland. Een Canadese gans produceert per dag gemiddeld 1 kilo poep. Foto: Paul Böhre

Vogelpoep: waarom wit?

In plaats van urine, wat vrij waterig is, maken vogels urinezuur aan, wat veel geconcentreerder is. Het urinebestanddeel is herkenbaar aan de vaak spierwitte kleur, terwijl de eigenlijke poep donker gekleurd is. Overigens hangt de kleur van de poep ook af van hun voedsel. Vogels die vlees en vis eten, hebben vaak witte poep. Bij ganzen, die gras eten, is de poep veel donkerder.

vogelpoep
Ook de poep van de Jan-van-gent is wit. Foto: Pixabay

3 weetjes over de grote boodschap

  1. Zandhoopje: wadpieren eten zand en filteren daaruit alles wat leeft. Het schone zand poepen ze weer uit, zo ontstaan de bekende zandhoopjes op het strand. Per jaar verwerkt een wadpier ongeveer 3,5 kilo zand.
  2. Poepbuien: wandelen door een regenbui is verfrissend, mits er water uit de lucht valt. Boswandelaars moeten in het voorjaar oppassen voor poepbuien. Die worden namelijk geproduceerd door miljoenen jonge rupsen die in de bomen aan bladeren van eiken knagen.
  3. Lachgas: wist je dat poepende pinguïns lachgas uitstoten?
Uitwerpselen van de wadpier. Foto: iStock

Meer leuke natuurvragen!

  • Van wie is die poep? (plus poepkaart!)
  • Egels laten poepsporen achter en zo herken je de egeldrol.
  • Zin in meer leuke natuurweetjes? Dan is onze nieuwe Roots Scheurkalender 2024 een aanrader:

Foto bovenaan: GettyImages


Meer Vogels