Wat doet die vogel? Gek vogelgedrag verklaard

Marloes Blom

21 September 2023 .

gek vogelgedrag

Soms zie je een vogel iets raars doen of een merkwaardig standje aannemen. In Roots Vogelmagazine Najaar 2023 tonen we wat van die opmerkelijke gedragingen – in beeld gevangen. Oftewel: gek vogelgedrag verklaard. Online een voorproefje, van onder meer de lenige nek van de (holen)uil.

Smiley

Paradijsvogels zijn bekend om hun merkwaardige baltsgedrag. De kraagparadijsvogel slaat daarbij werkelijk alles. Het begint met driftig hippen, de climax is een standje waarbij je er recht van voren gezien niet eens meer een vogel in herkent. Dan waaiert hij met zijn vleugels en staart tot een egaal diepzwart vlak met drie reflecterend blauwe accenten: twee ronde ‘oogjes’ en een brede ‘mond’ (de kraag).

Bekijk dit filmpje waarop de kraagparadijsvogel zijn bizarre balts vertoont.

Detectie

Uilen hebben een uiterst lenige nek, zoals dit holenuiltje laat zien. Als ze hun kop naar verschillende kanten kantelen en draaien, doen ze dat omdat ze iets opmerkelijks hebben gezien of vooral: gehoord. Door de stand van hun ogen en oren – die verborgen zitten achter de wangveren – te variëren, kunnen ze beter de afstand en richting bepalen.

Dit holenuiltje heeft waarschijnlijk iets opmerkelijks gehoord. Foto: Getty Images

Parasol

De zwarte reiger, een Afrikaanse soort, jaagt in ondiep water. Als hij na een paar voorzichtige stappen op een goede visstek staat, vouwt hij zijn vleugels over zijn hoofd. Zo neemt hij de spiegeling weg, waardoor hij een goed zicht krijgt op wat zich onder de waterspiegel afspeelt. Bovendien lokt hij visjes onder zijn scherm. Die associëren schaduw namelijk met veiligheid, in dit geval een gevaarlijke misvatting.

gek vogelgedrag
Door zijn vleugels over zijn hoofd te vouwen neemt de zwarte reiger de spiegeling weg, zodat hij beter visjes kan zien. Met die door hemzelf gecreëerde schaduw lokt hij ook visjes naar zich toe. Foto: Getty Images

Tekst: Geert-Jan Roebers
Foto bovenaan: Getty Images

Meer over gek vogelgedrag, van onder meer de ‘masochistische gaai’ en fregatvogel, zie en lees je in Roots Vogelmagazine najaar 2023.

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 

Meer lezen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels