Wat een vraag: is de kraanvogel genoemd naar de kraan?

Daniël Mulder

10 June 2021 .

kraanvogel

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: is de kraanvogel genoemd naar de kraan? Bioloog Geert-Jan Roebers, die voor Roots jaarlijks de Scheurkalender maakt, zocht het uit.

Je zou denken dat de kraanvogel genoemd is naar dat geval waar water uitkomt. Of anders naar zo’n gelijknamig hijstoestel. Maar dat is niet zo. Sterker nog, het is precies andersom. De waterkraan en de hijskraan zijn vanwege hun langgerekte uiterlijk genoemd naar de slanke, rijzige vogel, die eerst kortweg ‘kraan’ werd genoemd. En de vogel? Die is zoals zo veel vogels genoemd naar het geluid dat hij maakt. Had dat geklonken als ‘ploink’, dan hadden wij nu in de keuken en de bouw misschien wel een waterploink en hijsploink gehad.

Meer over de kraanvogel

kraanvogel

Foto: Ronald Kamphuis

Nog 3 leuke natuurvragen

  1. Kunnen vissen eigenlijk dorst hebben?
  2. Waarom zingen vogels als de zon opkomt?
  3. Hoe houd je de tjiftjaf en de fitis uit elkaar?

Wat een vraag!

Roots beantwoordt maandelijks de leukste natuurvragen van lezers. In de nieuwe Roots van juni lees je onder meer welk dier gaten in het ijs kan maken… Bestel het juninummer hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

Foto bovenaan: Iris Waanders

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels