Zeldzame roodoogvireo op Texel

Paul Bohre

29-10-2018 00:00:00

Afgelopen zaterdagmiddag ontdekt Arend Wassink op Texel de zeer zeldzame roodoogvireo. Een dwaalgast uit Amerika. Het is pas de eerste Amerikaanse zangvogel die op het vogeleiland is ontdekt. De vogel trekt dan ook honderden vogelaars uit binnen- en buitenland.

 

Net als Europese zangvogels, trekken ook de zangvogels uit Noord-Amerika in het najaar grotendeels zuidwaarts. Sommige vliegen duizenden kilometers op zoek naar voedsel in het warme zuiden. Vooral naar Midden- en Zuid-Amerika. Soms dwaalt zo’n Amerikaanse vogel westwaarts af. Meestal komt hij dan in Groot-Brittannië terecht, tot groot ongenoegen van de Nederlandse vogelaars. Maar heel soms vliegt er een door op de hogere luchtlagen, en komt hij zo langs de Hollandse kust terecht. Zo ook deze roodoogvireo op Texel, in het Krimbos bij De Cocksdorp. Een plek waar wel vaker zeldzame vogels worden ontdekt.

Zeldzame roodoogvireo op Texel

De roodoogvireo heeft een zeer kenmerkende koptekening: grijs petje, witte wenkbrauwstreep met daarboven en onder donkere lijnen. Foto Laurens Steijn

 

Zeer zeldzame roodoogvireo

De roodoogvireo is een zeer zeldzame trans Atlantische dwaalgast in ons land. Er zijn tot eind 2007 acht gevallen van deze soort in Nederland vastgesteld, waarvan 5 ringvangsten, 1 vondst en 2 veldwaarnemingen (Vlieland en Westkapelle). De roodoogvireo is wel de meest in Europa vastgestelde Amerikaanse zanger. Op de Britse eilanden komen af en toe zelfs kleine influxen voor, zoals in 1985 (13) en 1988 (11). Op het continent is de soort echter zeldzaam. Hij is onder meer vastgesteld in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Marokko.

Zeldzame roodoogvireo op Texel

De roodoogvireo trekt honderden vogelaars naar Texel. Foto Laurens Steijn

 

Amerikaanse schoonheid

In Nederland is deze soort, wanneer hij opduikt, verzekerd van een groot publiek van enthousiaste vogelaars. Het is dan ook een heel mooi vogeltje om te zien. Hij heeft qua formaat wel iets weg van een spotvogel. Maar olijfgroene bovendelen, een loodgrijs petje en een duidelijke witte wenkbrauwstreep. En een kenmerkende dikke snavel. De laatste keer dat de vogel in Nederland gezien is, was dat in oktober 2005 bij de vuurtoren van Westkapelle. Toch alweer 13 jaar geleden. Vandaar dat zaterdagmiddag en gisteren heel veel vogelaars naar Texel afgereisd zijn om deze Amerikaanse schoonheid te zien. Waaronder de gelukkige ondertekenaar. Vogels kijken is en blijft een fantastische hobby.

 

Foto van de header is gemaakt door Laurens Steijn.

 

Klik hier voor een filmpje van de roodoogvireo op Texel van Natuur Digitaal.

Klik hier voor een overzicht van de waarnemingen in Nederland.

Ook gek op vogels kijken? Klik hier om het laatste Roots Vogelmagazine te bestellen.

Recente Editie

Meer Nieuws