Op maandagavond werd een bijzonder fraaie vogel ontdekt in de Wieringermeer bij De Haukes: de zeer zeldzame sporenkievit. Ook gisteren werd de vogel hier door meer dan 200 vogelaars, waaronder Roots redacteur Paul Böhre, waargenomen.
Dinsdagavond deden vogelaars een bijzondere waarneming in de Wieringermeer. Op een onder water gelopen bollen akker liep zomaar een sporenkievit tussen de kemphanen, grutto’s en kluut met jongen. Een soort die officieel nog nooit in Nederland is vastgesteld. Of deze wel op de lijst komt is nog de vraag, maar het is in ieder geval een prachtige vogel! Voor het donker was de vogel weggevlogen richting het nabijgelegen Amstelmeer, en werd de waarneming na goed overleg met de boer openbaar gemaakt.
Het zwarte, witte en bruine verenkleed van de sporenkievit toont zeer contrastrijk in fel licht. Foto: Wim van Zwieten
Zeldzame sporenkievit
Gistermorgen werd de vogel vlak voor de middag weer gemeld op waarneming.nl. Daarna was hij de gehele dag weer op het ondergelopen bollenveld zichtbaar en ’s avonds stonden er ruim 60 (!!!) geïnteresseerden uit alle hoeken van het land te wachten op de vogel, die verderop op een onoverzichtelijke akker was geland. Na overleg met de boer mochten we eenmalig een stukje over een trekker pad het land in en kon iedereen op ruime afstand alsnog genieten van deze sierlijke kievit. Mocht de vogel ook vandaag weer worden gezien, dan gelden dezelfde afspraken en kijken we enkel en alleen vanaf de openbare weg. Naar verwachting hebben gisteren zeker 200 vogelaars een bezoek gebracht aan deze zeldzame sporenkievit.
De zwarte buik in combinatie met de helderwitte ondervleugel zijn kenmerkend. Foto: Johan van der Vegt
Prachtvogel
De sporenkievit komt normaliter voor in het uiterste zuidoosten van Europa: Griekenland en Turkije. Deze vogels trekken in de nazomer richting Noord-Afrika. Ze leven van insecten die van de grond worden gepikt in gebieden met droge modder of langs oevers. Precies wat de vogel hier ook deed. Het is in elk geval een prachtige kievit, die je vogelaarshart sneller doet kloppen.
Check hier of de vogel nog gezien is vandaag.