Zoek de woerd

Paul Bohre

21 July 2018 .

Probeer nu maar eens een mannetjes wilde eend(woerd) te vinden. Dat zal nog helemaal niet meevallen. De eenden zijn nu namelijk hun veren aan het ruien. Ze wisselen hun verenkleed in een keer. En ze gedragen zich nu zo onopvallend mogelijk. Zoek de woerd!

 

Veren slijten en zullen dus een keer vervangen moeten worden. Als regel gebeurt dat niet in de inspannende of moeilijke broed- of trektijd. De winter met zijn voedselschaarste is ook ongeschikt. Daarom ruien de meeste vogels in de nazomer (juli en augustus), dus tussen broed- en trektijd in. In de ruiperiode wordt er niet gezongen en de vogels zijn minder zichtbaar. Hun nieuwe verenpak is meteen ook het nieuwe winterkleed. Het zal ervoor zorgen dat de vogels in topconditie zijn om een lange trektocht te maken, of de winter te kunnen overleven.

Zoek de woerd

Je herkent het mannetje nu aan zijn groenige snavel. Foto: Paul Bohre

 

Zoek de woerd

Een aantal water- en moerasvogels zoals eenden, ganzen en rallen ruien een groot deel van hun verenkleed in één keer (volledige rui). Dit duurt wekenlang, kost veel energie en gaat ten koste van het vliegvermogen. Daarom houden de vogels zich in deze periode schuil in dichte vegetatie. Eenden, waarvan de mannetjes een bont zomerkleed hebben, ruien dan naar een vaalbruin, goed camouflerend kleed. Dit eclipskleed maakt ze minder opvallend voor roofdieren.

Zoek de woerd

Op plekken waar veel eenden ruien, vind je mooie veren, zoals deze spiegelveer. Foto: Paul Bohre

 

Prachtkleed

Sommige soorten ruien nog een tweede keer vlak vóór het broedseizoen. Hierbij krijgen de mannetjes hun zomerkleed (= broedkleed, prachtkleed). Bij deze soorten die twee keer ruien, is het winterkleed vaak dikker dan het zomerkleed. Een deel van de veren sluit vanzelf af, waardoor de fraai gekleurde veren vanzelf tevoorschijn komen. Veren maken de eend.

 

Zoektip

Door deze twee kenmerken onderscheid je de woerd van het wijfje: ze zijn iets donkerder, en ze hebben nog steeds een geelgroene snavel.

 

Lees hier van alles over veren.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels