Zoek de woerd

Paul Bohre

31 juli 2023 .

Probeer de komende tijd maar eens een mannetje wilde eend (woerd) te vinden. Dat zal nog niet meevallen.  Ze wisselen een groot deel van hun verenkleed in een keer, kunnen niet vliegen en gedragen zich daarom zo onopvallend mogelijk. Zoek de woerd!

Vogelveren slijten en zullen dus een keer vervangen moeten worden. Als regel gebeurt dat niet in de inspannende of moeilijke broed- of trektijd. De winter met zijn voedselschaarste is ook ongeschikt. Daarom ruien de meeste vogels in de nazomer (juli en augustus), dus tussen broed- en trektijd in. In de ruiperiode wordt er niet gezongen en de vogels zijn minder zichtbaar. Hun nieuwe verenpak is meteen ook het nieuwe winterkleed. Het zal ervoor zorgen dat de vogels in topconditie zijn om een lange trektocht te maken, of de winter te kunnen overleven.

Zoek de woerd
De komende weken liggen er veel eendenveren in het water: ze ruien al hun vliegveren. Foto: Paul Böhre

Zoek de woerd

Een aantal water- en moerasvogels zoals eenden, ganzen en rallen ruien een groot deel van hun verenkleed in één keer (volledige rui). Dit duurt wekenlang, kost veel energie en gaat ten koste van het vliegvermogen. Daarom houden de vogels zich in deze periode schuil in dichte vegetatie. Eenden, waarvan de mannetjes een bont zomerkleed hebben, ruien dan naar een vaalbruin, goed camouflerend kleed. Dit zogenoemde ‘eclipskleed’ maakt ze minder opvallend voor roofdieren.

Zoek de woerd
Een woerd in eclipskleed herken je in elk geval aan zijn groenige snavel. Foto: Paul Böhre

Prachtkleed

Sommige soorten ruien nog een tweede keer vlak vóór het broedseizoen. Hierbij krijgen de mannetjes hun zomerkleed (= broedkleed, prachtkleed). Bij deze soorten die twee keer ruien, is het winterkleed vaak dikker dan het zomerkleed. Een deel van de veren sluit vanzelf af, waardoor de fraai gekleurde veren vanzelf tevoorschijn komen. Veren maken de eend.

Zoektip

Door deze twee kenmerken onderscheid je de woerd van het wijfje: ze zijn iets donkerder, en ze hebben nog steeds een geelgroene snavel.

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels