9 onbewoonde eilanden in de Waddenzee

Daniël Mulder

28 April 2019 .

onbewoonde eilanden

In de Nederlandse Waddenzee liggen maar liefst 9 onbewoonde eilanden en zandplaten. Dit zijn de parels van de Wadden, het domein van zeehonden en vogels. De natuur heeft er het rijk alleen. De Waddenvereniging stelt sinds zondag 24 maart wekelijks een onbewoond eiland aan je voor. Vijf eilanden zijn al geweest. Vandaag staat Simonszand centraal.

De onbewoonde eilanden in de Waddenzee zijn woest en leeg, maar boordevol leven. Dat blijkt wel uit de serie ‘Onbewoonde eilanden’, die de Waddenvereniging online presenteert. Vijf eilanden staan al op hun website: Razende Bol, Richel, Griend, Rif en Engelsmanplaat.

onbewoonde eilanden

Vandaag is nummer 6 aan de beurt: Simonszand. Deze zandplaat ten oosten van Schiermonnikoog is in 2012, na een aantal voorjaarsstormen door een geul in tweeën gesplitst. De laatste jaren vlakt de plaat verder af en broeden er geen vogels meer. Maar als hoogwatervluchtplaats en ligplaats voor zeehonden is Simonszand nog erg belangrijk.

Het complete overzicht van alle eilanden vind je hier. Per eiland vind je een uitgebreide uitleg, aangevuld met filmpjes.

Meer lezen over eilanden?

Roots-redacteur Daniël Mulder selecteerde de mooiste eilandteksten voor je uit de literatuur.
Lees dit natuurblog over Vlieland en hoe het verdween in zee…
Wist je dat Rottumeroog ooit op Ibiza leek?
Er vaart sinds kort een veerboot naar de Marker Wadden. Grijp je kans en ga mee.

Foto header: Daniël Mulder

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wadden