Altijd Dorst

Adinda van Kuijk

12 november 2020 .

Boswachterij Dorst is onderdeel van de Baronie van Breda. Je zou het een ‘vergeten’ stukje natuur kunnen noemen. Natuurfotograaf Tim van Dongen, winnaar van de Roots Natuurfotowedstrijd 2018, komt er graag en vaak, vooral in de herfst. Hij leidt je in woord en beeld rond langs de hoogtepunten.

Tekst en foto’s Tim van Dongen

Boswachterij Dorst strekt zich uit tussen Dorst, Teteringen, Oosterhout en Rijen; het gebied is ruim 11 km2 groot. Kom je er voor het eerst, dan zou je zomaar kunnen denken dat het een beetje saai is, want je oog valt meteen op de vele in het verleden aangeplante grove dennen. Maar neem de tijd, kijk verder en je komt veel moois tegen: open zandvlaktes en heide worden afgewisseld door vennen en dichte bossen waar oude, dode bomen dankbaar gebruikt worden door verschillende vogelsoorten zoals spechten. En nu, in het najaar, zijn de bomen prachtig verkleurd en vind je een overdaad aan paddenstoelen. Kortom: schijn bedriegt –boswachterij Dorst zit vol verrassingen.

Leemputten vol water

Tot 1992 stond aan de rand van de boswachterij steenfabriek De Vijf Eiken. Door de winning van leem als grondstof voor het produceren van bakstenen, ontstonden in de loop van de 20e eeuw leemputten die, volgelopen met water, vennen werden. In feite vormen die vennen vandaag de dag het hart van de boswachterij. Nadat ook recreatiebad Surae in 2006 gesloten werd, kreeg de natuur hier de vrije hand; in de navolgende jaren zorgvuldig bijgestuurd door Staatsbosbeheer, dat door middel van diverse projecten het gebied maakte tot wat het nu is. Het mooist is het hier in de vroege ochtend rond zonsopkomst, als het water gaat dampen of er wat ochtendmist is; de waterspiegelingen en reflecties van de natuurkleuren maken de sfeer een beetje mysterieus. Elk ven heeft zijn eigen karakter; het ene ligt verscholen tussen de bomen, het andere is begroeid met wuivende rietpluimen, weer een ander heeft fraaie witte strandjes. Je vindt de vennen op de kaart bij de groene pinnen met bol.

Paddenstoelen bij boswachterij Dorst

Paddenstoelenhotspot

Dankzij de grote variatie aan bodemsoorten, de vele stobben (stronkhout) en omgevallen bomen is de boswachterij nu een van de paddenstoelenhotspots van Nederland. In de buurt van de paden die je langs de leemputten voeren, vind je veel grote parasolzwammen en mooie grote vliegenzwammen. Loop iets verder het bos in en je komt nog veel meer soorten tegen, bijvoorbeeld de amethistzwam onder de mooi verkleurende beukenbomen, felgekleurde kleverig koraalzwammetjes, de amethistzwam en de oker- tot goudgele goudhoed. De eerste paddenstoelen zijn al eind juni, begin juli te zien, maar in de herfst zijn ze op hun uitbundigst.

Precies zien waar je ze kunt spotten? Lees dan het volledige artikel in het november-nummer, dat nu met gratis verzending online hier te bestellen is!

Editie 11


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws