Uitkijktoren De Kiekkaaste: rustgevend zicht op werelderfgoed Waddenzee

Daniël Mulder

25 September 2018 .

Uitkijktorens zijn fascinerend. Ze bieden een vogelview over het landschap waardoor je ineens nieuwe dingen ontdekt. Voor de serie Uitzichtpunt* bezoekt Roots een jaar lang uitkijktorens in Nederland. In het oktobernummer beklimmen we de 5 meter hoge kijkhut De Kiekkaaste bij het Groningse Nieuwe Statenzijl.

Kiekkaaste

Doordat De Kiekkaaste buitendijks is gebouwd (bereikbaar via een lang vlonderpad) ervaar je optimaal de invloed van eb en vloed, de rust en de ruimte en natuurlijk de vele vogels. Foto: Marcel van Kammen

Uitkijktoren De Kiekkaaste

Bouwjaar: 1995.

Materiaal: stalen frame met houten opbouw.

Ontwerp: Huub Oome.

Bijzonderheden: het was de eerste buitendijks kijkhut van Nederland. In de kwelder heb je fraai zicht op de werking van eb en vloed.

Locatie: de Kiekkaaste ligt in Noordoost-Groningen, tegen de grens bij Duitsland, bij Nieuwe Statenzijl. Loop het sluizencomplex over en dan zie je links een vlonderpad (Marcelluspad) naar de kijkhut. Let op: de Kiekkaaste wordt gerenoveerd. Naar verwachting zijn de werkzaamheden uiterlijk 1 oktober afgerond.

Dit zijn 3 natuurhighlights in oktober op en rond de uitkijktoren:

1 BAARDMAN – In het riet rondom de kijkhut scharrelen baardmannetjes. Let ook op het opvallende geluid dat ze maken: een explosief metaalachtig ‘ping-ping’. Het klinkt alsof iemand geld aan het tellen is.

2 BRUINE KIEKENDIEF – Met een spanwijdte tot 140 cm is het de grootste kiekendief van Europa. Het is ook de meest algemene van Nederland. Het is een echte moerasvogel met een voorkeur voor riet.

kiekkaaste

Zeekraal kleurt mooi rood in de herfst. Foto: Paul Böhre

3 ZEEKRAAL – Zeekraal groeit op plekken die regelmatig overstromen met zout zeewater. De wortels van de plant hebben een truc bedacht om te voorkomen dat ze te veel zout opnemen: ze zijn omgeven door een laagje zuurstof. In de herfst kleurt zeekraal rood tot paarsachtig.

Meer highlights vind je in de nieuwe Roots van oktober.

Deze uitkijktorens heeft Roots bezocht:

September: De Zeearend in de Oostvaardersplassen.
Augustus: De Zeven in het Fochteloërveen.
Juli: De Stokte langs de Vecht. Bekijk ook de video van het uitzicht.

*De serie Uitzichtpunt is een vast onderdeel van de 8 pagina’s tellende rubriek ‘Natuur in’. Natuurkenner Paul Böhre vertelt daarin wat je die maand kunt zien in de natuur.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wadden