Zeilen in het spoor van trekvissen

Daniël Mulder

12 April 2019 .

trekvissen

Met de nieuwe vaarexcursie ‘Onder zeil van zout naar zoet’ van de Waddenvereniging, vaar je een dag lang op een historisch zeilschip in het spoor van trekvissen. Ook meer je aan bij het nieuwe Afsluitdijk Wadden Center, waar je luncht en een rondleiding krijgt. De eerste zeiltocht is 29 april.

trekvissen

Driedoornige stekelbaars. Foto: Vrienden van de Blije Vis / Jelger Herder

Trekvissen zoals paling, spiering en driedoornige stekelbaars leiden een onzichtbaar bestaan onder het wateroppervlak. Om het verhaal van de trekvissen beter te kunnen vertellen, heeft de Waddenvereniging een bijzonder arrangement ontwikkeld. Daarbij zeil je in het spoor van de trekvis.

“De vaarexcursie ‘Onder zeil van zout naar zoet’ is door de Waddenvereniging bedacht”, vertelt Marianne Wildenberg. Zij werkt als projectleider bij de natuurbeschermingsorganisatie. “Maar we werken nauw samen met de schippers en het Afsluitdijk Wadden Center. Zo kunnen we een compleet verhaal vertellen over hoe vissen trekken tussen zoet en zout water.”

Getijdenrivier

De dagtocht wordt door diverse wadschippers aangeboden. De tocht voert vanuit Harlingen over de Waddenzee naar het zoete IJsselmeer en het Afsluitdijk Wadden Center op Kornwerderzand.  Onderweg vertelt een gids je alles over de Waddenzee en de onderwaternatuur. Ook de Vismigratierivier, een vier kilometer lange getijdenrivier die in de toekomst de Afsluitdijk passeert, komt aan bod. Door deze geleidelijke overgang tussen zout en zoet water worden Waddenzee en IJsselmeer weer op een natuurlijke manier met elkaar verbonden. Zo kunnen trekvissen, die zoet én zout water nodig hebben om op te groeien en zich voort te planten, weer vrij bewegen.

trekvissen

Arrangement boeken

De eerste zeiltocht staat gepland op 29 april aan boord van zeilklipper Wilhelmina. De laatste vaarexcursie is op 11 augustus. Een overzicht van alle zeiltochten vind je op de website van de Waddenvereniging.

Verder lezen over trekvissen?

Europese trekvissen komen bijna iedere kilometer een obstakel tegen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wadden