Wat een vraag: waarom ligt een adder vaak op een wandelpad?

Daniël Mulder

25 augustus 2023 .

adder op het wandelpad

Adder, Vipera berus, single female with mans feet

Roots zoekt natuurvragen uit, zoals deze: waarom ligt een adder vaak op een wandelpad? Bioloog Geert-Jan Roebers geeft antwoord.

De adder is een koudbloedig dier. Als het vriest zie je hem niet, maar te warm is ook niet goed. Zo’n 12 graden met een zonnetje is ideaal weer om slangen, zoals de adder, waar te nemen. “Om hun lichaam op te warmen liggen adders graag op open plekken in de zon, soms zelfs pontificaal op een wandelpad”, aldus bioloog Geert-Jan Roebers. “In Nederland vind je deze gifslang bijna alleen in heidegebieden. Mocht je hem op je pad vinden, wees dan niet bang dat hij je aanvalt. In een mens ziet hij geen prooi en vooral voor zijn eigen veiligheid zal hij niet bijten zolang je afstand houdt.”

In Nederland komen drie soorten slangen voor: ringslang, adder en gladde slang. Een adder heeft een duidelijk herkenbaar zigzagpatroon op de rug en is de enige met een gespleten pupil. Foto: Getty Images

Adder in actie

De twee vlijmscherpe giftanden in de bovenkaak van de adder liggen in een slijmhuidplooi opgevouwen tegen het gehemelte. Maar als hij zich hongerig op zijn prooi stort, klappen ze naar voren om zich als holle injectienaalden in het lichaam van het slachtoffer te boren. De gifklieren pompen het gif door de tanden en zorgen ervoor dat de prooi snel bezwijkt aan de toegebrachte beet.

adder op het wandelpad
Adders en wandelaars treffen elkaar regelmatig. Foto: Getty Images

Hoe giftig is de adder?

Voor mensen is een adderbeet zelden dodelijk, maar wel erg onaangenaam. Het gif kan onder meer zorgen voor flinke en lang aanhoudende zwellingen, hevige misselijkheid, hartritmestoornissen en beperkte, plaatselijk optredende necrose. Desondanks is het niet nodig om met knikkende knieën het leefgebied van deze gifslang te betreden, want de slangen bijten alleen als je ze probeert te vangen en zullen altijd eerst proberen te vluchten. Ze bewaren hun kostbare gif veel liever voor de jacht. Wandel met een flinke boog om de adder heen, dan is er niets aan de hand.

Meer leuke natuurvragen

Foto bovenaan: Getty Images

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen