Een Drentse najaarsklassieker rond havezate Mensinge

Daniël Mulder

14 September 2023 .

wandelaars rond havezate Mensinge

Zo’n beetje alle Drentse landschappen komen aan bod tijdens deze 7 kilometer lange wandeling rond de historische havezate Mensinge. Oude loofbossen, heidevelden en de met bloemrijke hooilandjes omzoomde beek Lieversche Diep. Vanzelfsprekend dus dat hier kieskeurige bewoners als zwarte specht en beenbreek leven.

Op de bosbodem, tussen oude beuken, klinkt het meewarige toontje van vinken dat ze altijd voor het najaar bewaren. De vogels zijn verder onopvallend, hoewel ze met veel zijn. De bomen zijn in een rij geplant en met hun uit hetzelfde hout gesneden overburen vormen ze een kaarsrechte laan op het landgoed Mensinge. Een Drentse ridder liet hier, aan de rand van Roeden (het huidige Roden), in de 14e eeuw de havezate Mensinge bouwen, een verstevigde hoeve met rondom een beschermende slotgracht. De havezate zelf is nog geheel authentiek ingericht wat uniek is in Nederland, en wordt als museum beheerd.

Havezate Mensinge met brug
Aan de zuidrand van het dorp Roden ligt de oude havezate Mensinge.

Kronkelend door het beekdal

Wat verder van het dorp ligt een bosgebied dat tussen 1890 en 1920 is aangelegd door de landgoedeigenaren, met als hoofddoel houtproductie. Ook hier rechte en vooral lange lanen en paden die oorspronkelijk van pas kwamen tijdens jachtpartijen; bovendien gaf de zichtbare architectuur ervan de eigenaar status. In het Sterrebos komen acht paden samen op een stervormige kruising.

Een Drentse ridder liet in de 14e eeuw havezate Mensinge bouwen

Ongemerkt daal je in het gevarieerde en opvallend natuurlijke bos af naar een beekdal, en vanuit de bosrand zie je het Lieversche Diep over een stuw stromen. De beek heet stroomafwaarts Peizerdiep en mondt uiteindelijk als Reitdiep uit in het Lauwersmeer. Het Lieversche Diep kronkelt op deze plek nog ouderwets door een ongeschonden en prachtig beekdal.

Lieversche Diep in de ochtend
Beekdal Lieversche Diep

Geiten als beheerders

Ter hoogte van een indrukwekkende, minstens driehonderd jaar oude zomereik slaat de route linksaf, het Mensingebos in. Eerst loop je nog door een weelderig loofbos. Op het meest zuidelijke punt van de wandeling maakt het bos plaats voor het heideveld Moltmakersstuk. Een geitenpaadje slingert er door de struikhei en twintig meter verder, waar de bodem afdaalt richting beek, groeien dophei en riet. Over geiten gesproken: de Nederlandse landgeit is hier de beheerder. Met zijn eetlust houdt een kudde de hei grazig en daarmee geschikt voor bijzonderheden als klokjesgentiaan en beenbreek.

Nederlandse landgeit snoept van de blaadjes.
Nederlandse landgeit snoept van de blaadjes.

Wandel zelf dit ommetje rond havezate Mensinge

Bij het dorp Roden ligt de oude havezate Mensinge, met een aangrenzend landgoed dat zich uitstrekt tot de oevers van de beek Lieversche Diep. Een 7 kilometer lange wandelroute van Staatsbosbeheer vormt de kern van het Roots-natuurommetje. De route is gemarkeerd met blauwe schildjes (+ witte wandelaar) en start op een parkeerterrein langs de Brink, bij de Catharinakerk. Bekijk online alvast de route en download de gratis gps-track. Het complete natuurommetje, inclusief routekaart en natuurhotspots onderweg, vind je in het septembernummer van Roots.

Tekst en foto’s: Niels Kooyman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen