Wat een vraag: hoe voorkom je ‘wandelhanden’?

Daniël Mulder

1 July 2022 .

wandelhanden

Mantingerzand

Stel nu je wandelvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoe voorkom je pijnlijke en dikke vingers tijdens het wandelen? Daniël Mulder, wandelredacteur bij Roots, zocht het uit.

Heb je tijdens een (langere) wandeling ook weleens last van stijve, pijnlijke vingers en opgezwollen handen? Pijnlijk én vervelend, zeker als je even je op telefoon wilt kijken om te zien of je nog de juiste gps-track volgt. De oorzaak is waarschijnlijk dat het bloed in je armen en handen, die naar beneden hangen tijdens het lopen, niet goed circuleert. Ook gaat tijdens het wandelen je hartslag iets omhoog, waardoor je bloedcirculatie versnelt en het bloed zich ophoopt in je handen.

Voorkom wandelhanden

wandelhandenWat kun je doen tegen de zogenoemde ‘wandelhanden’? De oplossing is simpel: knijp regelmatig je handen samen (bijvoorbeeld in een anti-stressbal) tijdens het lopen en beweeg ook je armen geregeld even omhoog.

Een andere oplossing is om te lopen met wandelstokjes in je handen. Je knijpt dan automatisch in het stokje wat goed is tegen stijve vingers. Speciale wandelstokjes vind je bijvoorbeeld op: wandelgemak.nl.

Nog 3 handige wandelvragen (en antwoorden)

  1. Elke maand publiceren we in Roots wandelingen die je ook met een gps-toestel of een smartphone heel makkelijk kunt nalopen. Maar wat is een gps-toestel eigenlijk en hoe werkt het? En hoe kun je via een digitale kaart door de natuur struinen? Roots vertelt je alles over wandelen met een gps.
  2. Op een warme zomerdag kun je tijdens een wandeling door de natuur worden overvallen door onweer en bliksem. Wat moet je ook alweer doen bij onweer wanneer je niet kunt schuilen in een huis of auto? Roots geeft tips.
  3. Hoe voorkom je op warme dagen een zonnesteek tijdens het wandelen?

Foto bovenaan: Ernst Kremers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen