IVN Trektocht: micro-avontuur in een Brabants juweeltje

Daniël Mulder

7 July 2022 .

IVN Trektocht

Fotograaf Niels Kooyman reisde met wandelschoenen en rugzak af naar Brabant om de 3-daagse IVN Trektocht De Maashorst te lopen. Langs eeuwenoude schapendreven, over breuklijnen in de aardkorst en door slaperige boerendorpjes. In bossen en op de hei. Kortom, drie dagen op avontuur in de natuur.

“De mystieke mistflarden van eerder vanochtend lijken al haast vergeten wanneer een veldleeuwerik loodrecht opstijgt met in zijn rug een felle zon. De lucht boven het uitgestrekte veld trilt en verandert objecten op afstand in vloeibare vormpjes waarvan alleen de kleur klopt. Vage silhouetten van grazers, vibrerende struiken. Om mij heen klinkt het geluid van krekels. Ik zou me in mediterrane contreien kunnen wanen, of op een Hongaarse steppe.”

IVN Trektocht

De paden zijn onderweg soms ruig en avontuurlijk. Bekijk ook hier een filmimpressie.

Zo opent het verhaal in het zomernummer van Roots, die de ervaren reiziger en natuurfotograaf Niels Kooyman schreef over zijn driedaagse wandeltocht in De Maashorst. Daar ontdekte hij dat een verre reis niet nodig is om een natuuravontuur te beleven. “Dat kan namelijk ook in Noord-Brabant. Daar ligt tussen de dorpen Heesch, Zeeland en Uden het bijzondere natuurgebied De Maashorst. Een 35 km2 groot mozaïek van bossen, hei, droge en natte graslanden, vennen en stuifzand. Een oeroud, bewaard gebleven landschap waar weinig verandert, zo lijkt het.”

IVN Trektocht

Dankzij het vlonderpad blijven de wandelschoenen droog.

IVN Trektocht is duurzaam en dichtbij

Op verzoek van Roots wandelde Niels Kooyman een van de nieuwe IVN Trektochten. De non-profit organisatie IVN – een afkorting voor Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid – heeft als doelstelling om mensen met natuur in contact te brengen. Samen met partner Avontuur Dichtbij bieden ze in een aantal Nederlandse natuurgebieden meerdaagse trektochten aan, waarmee je jezelf enkele dagen kunt onderdompelen in de natuur.

Een IVN Trektocht is een “zorgvuldig samengesteld veldboeket: kleurrijk, in alle soorten en lengtes, vol variatie, voor elk wat wils”, aldus het IVN. De routes zijn uitgestippeld door lokale IVN-gidsen waardoor je als wandelaar op de mooiste plekjes komt, je bent de hele dag in de natuur en omdat je in eigen land blijft is het duurzaam toerisme.

Raaf in de wildernis

Later in het artikel schrijft Kooyman: “Op de derde dag van mijn trektocht volg ik een lang karrenspoor dat als een streep door het terrein Brobbelbies leidt. Het is een van de dreven die in een strak patroon tussen de grotere dorpen liggen, doordat men kerktorens als richtpunt gebruikte. Een overvliegende raaf roept, de zeldzame soort heeft De Maashorst ontdekt als nieuw leefgebied. Dan leidt de smartphone (je volgt de route via de app IVN-routes) me het bos in, maar een pad is er niet. Een kaartfout? Even verderop baan ik mijzelf een weg door een chaos van afgebroken en omgevallen fijnsparren, een wildernis. Nog steeds geen pad en de avonturier in mij begint te spinnen van geluk. Ook de stip in de app laat zien dat ik goed bezig ben met mijn Brabantse microavontuur.”

Ben je nieuwsgierig naar het complete artikel en de fraaie beelden die Niels Kooyman maakte? Bestel dan hier eenvoudig het nieuwe en extra dikke zomernummer van Roots.”

Meerdaagse trektochten

Naast De Maashorst zijn er trektochten in de Biesbosch, de Hollandse Duinen (fietstocht), De Maasduinen, Zuid-Kennemerland en de Veluwe. Nieuwe bestemmingen volgen binnenkort. Roots liep de 3-daagse trektocht in De Maashorst (er is ook een 5-daagse variant), met etappes van resp. 16,5 – 17,5 – 19,2 km. Het arrangement is inclusief overnachtingen met ontbijt, de startlocatie is te bereiken met openbaar vervoer. Meer info: ivn.nl/trektochten.

IVN Trektocht

Op zoek naar meer wandelavonturen?

  • Het Roots Natuurpad is het langste natuurpad van Nederland. Wandel in 32 trajecten dwars door Nederland over de mooiste onverharde paden.
  • Van De Groote Peel en De Maasduinen tot de Weerribben en Schiermonnikoog: de nieuwste wandelgids van Roots voert je door de 21 nationale parken van Nederland.
  • De nieuwste wandelroute van Roots gaat over de Strabrechtse Heide. Lees er hier meer over.

Foto’s: Niels Kooyman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen