Nationaal park Veluwezoom: avontuurlijk wandelen

Daniël Mulder

6 June 2024 .

Posbank in de ochtend in het nationale park Veluwezoom.

Spectaculaire vergezichten, glooiende heidevelden met grote grazers, uitgestrekte bossen en oude landgoederen. Een wandeling door nationaal park Veluwezoom is altijd vol afwisseling en avontuur, zeker omdat je grote kans maakt om wild te zien. Ontdek het natuurgebied met de wandelroutes van Roots.

De Veluwezoom in vogelvlucht

Nationaal park Veluwezoom ligt in de provincie Gelderland, ten oosten van Arnhem en ten noorden van Rheden. Het park is ruim 50 km2 groot en is onderdeel van de Veluwe. Natuurmonumenten is de beheerder van het gebied. Zelf omschrijven ze het natuurgebied zo: “Je vindt hier haast ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Kenmerkend voor Veluwezoom is het reliëf.”

heideveld Veluwezoom
De heidevelden op de Posbank zijn in augustus zeer fotogeniek. Met deze 7 tips maak je zelf ook prachtige heidefoto’s. Foto: Ron de Smit

Het park is in 1930 opgericht als het eerste nationale park van Nederland, daarmee heeft het een belangrijke plaats in de geschiedenis van de natuurbescherming. In het gebied leven veel zoogdieren, zoals wilde zwijnen, edelherten, reeën en zelfs wolven (zie kader verderop).

Wandelen in nationaal park Veluwezoom

Wil je het nationale park bezoeken, dan is het bezoekerscentrum Veluwezoom (met brasserie) in Rheden een goed startpunt. Het bezoekerscentrum biedt een schat aan informatie over de omgeving en je vindt hier ook tips om het gebied te verkennen.

bezoekerscentrum Veluwezoom in nationaal park Veluwezoom
Het bezoekerscentrum Veluwezoom ligt aan de Heuvenseweg 5a, in Rheden (GD). In Rheden is ook een treinstation die op loopafstand ligt van het bezoekerscentrum. Kom je met de auto? De parkeerplaats ligt aan de Heuvenseweg 5. De parkeerplaats is het startpunt van de beide Roots-wandelingen. Foto: Ernst Kremers

Roots heeft twee natuurwandelroutes uitgezet in het gebied:

• Wie niet zo ver wil wandelen kiest voor deze wandelroute van 9 kilometer.

wandelroute door nationaal park Veluwezoom

De route biedt spectaculaire vergezichten, glooiende heidevelden met grote grazers, uitgestrekte bossen en oude landgoederen. Je komt onder meer langs natuurobservatiepunt Herikhuizen, je wandelt over de Kraaijenberg en onderweg kun je een pauze houden bij Paviljoen De Posbank.

Herikhuizerveld Posbank
Het Herikhuizerveld is onderdeel van het nationale park Veluwezoom. Foto: Ernst Kremers

• Wandel je liever wat langer, kies dan voor deze route van 15 kilometer. Deze route biedt ook een inkorting (zie oranje stippellijn op de kaart), dan wandel je 11 kilometer.

wandelroute door nationaal park Veluwezoom

Na de glooiende heidevelden van het Herikhuizerveld doorkruis je de Onzalige Bossen. Deze geheimzinnige naam stamt uit het verleden: onzalig betekende zoiets als armzalig, armetierig, weinig opbrengend. Het bos zou – op het moment van de naamgeving – weinig hout hebben opgebracht. Een pauze kun je onderweg inlassen bij de sfeervolle De Carolinahoeve. Vervolgens wandel je via de Willemberg en de Middachter Bossen weer richting het startpunt.

De Carolinahoeve; nationaal park Veluwezoom
De Carolinahoeve. Foto: Ernst Kremers

Wolven in nationaal park Veluwezoom

De Veluwe is het kerngebied van de wolven in Nederland. Ze zitten zowel in het noordelijke als het zuidelijk deel van de Veluwe, waaronder de Veluwezoom. Een wolf zien is een unicum, onderweg maak je wel kans op sporen.
Op de Noord-Veluwe zijn sowieso twee roedels wolven actief en aan de zuidkant van de Veluwe zijn ook diverse roedels. De roedel op de Zuidoost-Veluwe (die onder meer in nationaal park Veluwezoom actief is) wordt nog steeds waargenomen en loopt regelmatig met vier volgroeide welpen langs wildcamera’s.
Wolven leven in roedels, die bestaan uit een alfamannetje, een vrouwtje en hun welpen van dit jaar en de jongen van het voorgaande jaar. Jongvolwassen dieren verlaten de roedel in hun tweede levensjaar om een eigen territorium te vinden. Een roedel kan 3 tot 30 dieren omvatten. De welpjes worden meestal geboren in de late lente of vroege zomer.

wolf
De wolf heeft zich definitief in Nederland gevestigd. Op de Veluwezoom leeft zelfs een roedel wolven. Met deze 10 weetjes leer je snel meer over dit slimme zoogdier.

Meer wandelen op de Veluwe

  • Niet voor niets is de Veluwe een van de meest populaire wandelgebieden van Nederland. Maar waar moet je zijn om de natuur optimaal te ervaren? Roots selecteert 9 mooie natuurroutes.
  • Wil je meer nationale parken in Nederland ontdekken? Roots heeft een wandelgids gemaakt waarin je alle 21 nationale parken te voet kunt ontdekken.

Foto bovenaan: Hans van Wijck

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen