Nationaal park Hoge Kempen: wandel de 110 km lange trail

Daniël Mulder

10 November 2023 .

heideveld hoge kempen

Door nationaal park Hoge Kempen in België loopt een langeafstandspad van 110 kilometer. De zogeheten National Park Trail bestaat uit vijf etappes en laat je door de mooiste natuur wandelen.

Nationaal park Hoge Kempen was het eerste nationale park (in 2006 geopend) van België. Het natuurgebied met een omvang van circa 127 km2 ligt in Belgisch Limburg, ter hoogte van de Nederlandse plaats Sittard. Door het park liep al een langeafstandspad (GR 561 Kempen – Maaspad), maar sinds juni 2022 heeft het park ook een eigen trail: de 110 kilometer lange National Park Trail.

Wandelen in nationaal park Hoge Kempen

nationaal park Hoge Kempen
Overzichtskaart van de trail in nationaal park Hoge Kempen.

De National Park Trail bestaat uit 5 etappes. De route voert je in een lus door het natuurgebied en gaat langs de mooiste plekken van de Hoge Kempen. De route biedt veel variatie: uitgestrekte heide, mooie vennen, weidse waterplassen, duinen, bossen en zeven beklimmingen. Het is één van de weinige wandelingen in Vlaanderen waar je gedurende meer dan 100 kilometer weinig bebouwing en/of verkeer ziet.

Dieren in nationaal park Hoge Kempen

Er leven natuurlijk talloze dieren in het uitgestrekte natuurgebied, maar de gladde slang is een van de icoonsoorten van nationaal park Hoge Kempen. Deze slang houdt vooral van droge heideterreinen, maar ook hogere delen van hoogveengebieden en open bossen en jonge aanplant op zandgrond vormen een onderdeel van zijn leefgebied.

Nationaal park Hoge Kempen
Gladde slang. Foto: iStock

Is de gladde slang trouwens werkelijk gladder dan andere slangen? Dat zit zo: over de schubben van de adder en de ringslang loopt een richel, als de middennerf van een boomblad. De schubben van de gladde slang hebben dat niet, waardoor het hele dier er inderdaad wat gladder uitziet dan de adder en de ringslang.

heideveld in nationaal park Hoge Kempen
Nationaal park Hoge Kempen. Foto: Koen de Langhe

Meer wandelnieuws

  • Stel nu je wandelvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: Nederland heeft NS-wandelroutes. Bestaan zulke wandelroutes ook in België?
  • Wandel van de rand van de Veluwe naar het Veluwmeer met deze verrassende route aan de noordkant van de Veluwe.
  • Wandelen met een goed ingepakte rugzak scheelt onderweg veel ergernis. Maar hoe pak je je dagrugzak goed in?

Roots-wandelgids met routes door 21 nationale parken

cover wandelgids nationale parken

Roots heeft voor de gids De 21 mooiste wandelingen door de NATIONALE PARKEN van Nederland de beste natuurwandelroutes uitgekozen die zorgen voor een verfrissende natuurervaring. In ieder nationaal park hebben we één natuurwandelroute uitgestippeld, vaak met een inkorting voor wandelaars die het rustiger aan willen doen. Meer info vind je hier.

Foto bovenaan: Koen de Langhe

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen