Nieuw natuurommetje bij Bergen: over duinen en door dalen

Daniël Mulder

6 February 2020 .

Bergen

Wandel met dit natuurommetje over landgoederen en door eeuwenoud bos en duin rondom het schilderachtige Bergen in Noord-Holland.

Het is midden winter, maar het lijkt wel een echte voorjaarsdag. Overal zingende vogels, die de uitbundig schijnende zon van harte verwelkomen. Boomklever, boomkruiper, heggenmus, zanglijster, kool- en pimpelmees, het is een heus vogelconcert. En ook vliegt er nog een grote bonte specht, in deze tijd van het jaar roffelen ze er flink op los. Je herkent deze vogel trouwens aan zijn diep golvende vlucht.

Bergen

Foto: Paul Böhre

Boenstoepje en slangenmuur

In het centrum van Bergen is het even zoeken naar de pijlen die je de groene route wijzen. Het informatiebord van het wandelnetwerk zit goed verstopt onder een betonnen trap. Eenmaal op weg richting de eerste buitenplaatsen, wijst de route zich vanzelf.

Het traject voert langs Het Oude Hof uit 1643, een idyllisch landgoed met bouwkundig waardevolle elementen, zoals bruggen over grachten, een boenstoepje en een slangenmuur waar vroeger leifruit tegenaan groeide. Het verbaast niet dat Het Oude Hof op de monumentenlijst staat.

Baltstijd eenden

Overal op de humusrijke bosgrond schieten de krokussen en sneeuw- en lenteklokjes uit de grond. Op een overhangende tak zit een ijsvogel. Langs de oever slapen paartjes wilde eenden dicht bij elkaar. Hun verenkleed is nu op zijn mooist: het is baltstijd. Ze knikken constant met hun kop op en neer, een komisch gezicht. 2020 is trouwens uitgeroepen tot het Jaar van de wilde eend, want ongemerkt neemt het aantal wilde eenden al jaren af.

Bergen

Foto: Paul Böhre

Gat van Bergen

Een buizerd flapt luid miauwend over de toppen van de bomen. Stop beslist even bij het informatiebord met uitzicht over het voormalige Gat van Bergen. Op deze plek spoelde enkele duizenden jaren terug nog de zee aan je voeten. Je staat hier op de rand van de haakwal van Bergen, de enige west-oost gerichte strandwal van Nederland. Het landschap voor je voeten werd gevormd door water, wind en ijs.

Over bergen en door dalen

Aan de overkant van de Eeuwige laan voert de route je deels door de duinen van drinkwaterbedrijf PWN. Doordat de duinen nog kaal zijn, is het genieten van de duizenden grillig kronkelende takken van eeuwenoude beuken en eiken, met een ondergroei van groenblijvende eikvarens . In het Bergerbos wordt het paadje smaller en smaller, hier wandel je over bergen en door dalen. Uiteindelijk kom je weer uit in Bergen, what’s in a name.

Praktisch: natuurommetje Bergen (4, 6 of 8 kilometer)

De groene route van het wandelnetwerk voert je via wandelknooppunten langs de oostkant van Bergen. Het startpunt van dit ommetje is het Plein in het centrum. Let op: honden zijn toegestaan, maar vanaf 15 maart tot 15 juni geldt een aanlijnplicht. De gps-track van de route vind je hier.

Zin in meer natuurweetjes?

Roots Agenda/Scheurkalender 2024

  • De Roots Natuuragenda (t.w.v. € 14,99) heeft een handige ringband, een overzichtelijk weekindeling mét veel schrijfruimte, voldoende notitiepagina’s, 6 gratis ansichtkaarten, de mooiste seizoenwandelingen en interessante weetjes.
  • De Roots Scheurkalender (t.w.v. € 17,99) geeft elke dag een natuurweetje of quizvraag (met uitleg of een antwoord op de achterkant) en is geïllustreerd met 366 full colour natuurfoto’s.
  • Je profiteert van een korting tot 47%!

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2024 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 20!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen