Natuurommetje: wandelen rond Broek in Waterland

Daniël Mulder

20 July 2023 .

kaart broek in waterland

Broek in Waterland. De betekenis van de naam is moerassige plek in waterig gebied. Dat je er met al deze nattigheid met droge voeten aankomt, is een wonder, ontdekt Nanda Raaphorst tijdens dit zomerse natuurommetje.

Waterland is op de kaart een patroon van blauwe strepen en groene vlakken. In het echt is het een weids land waar stadsmensen van watertanden en watervogels en masse op neerstrijken. Midden in die ruimte ligt het mooie Broek in Waterland.

Het beschermde dorpsgezicht bestaat uit smalle straten en slootjes, grote treurwilgen, een kerk met terras, een ophaalbrug en veel grijze, houten woningen, afgekant met sierlijke gevelranden en tuintjes gevuld met kunst of kippen verscholen onder hortensia’s en fruitboompjes. Dat hout was handig, want lekker licht, de bodem van Broek is namelijk nat en slap. En dat grijs? Over het Broekergrijs wordt kieskeurig gedaan, maar in bakkerswinkeltje Pels is de verklaring Amsterdams nuchter: “Vroeger kwam men gewoon niet verder dan de grondverf.”

Authentiek ‘Broekergrijs’ zou volgens een schilder van historische panden het meest overeenkomen met RAL 7036 uit de kleurenwaaier. Andere grijsdeskundigen, zoals het Historisch Genootschap Oud West-Friesland, noemen tint SN.02.77 van Sikkens het enige echte ‘Broekergrijs’. RAL of SN, al dan niet vermengd met wat groen, blauw of roet, Broek is een prachtig grijs plaatje.

Volgermeer 2.0

Het dorp Broek in Waterland ligt ten noorden van Amsterdam. Het startpunt van het ommetje is in het centrum. Na een ‘dorpswandeling’ sta je zo in de ommelanden van bijvoorbeeld Volgermeer. Het lijkt een polder maar is het niet. Glanshaverhooiland is wat je ziet, aangelegd op oude veenweides die zo’n zestig jaar terug zijn afgegraven. De graafputten werden opgevuld met stadsvuil en chemisch afval, een groot milieuschandaal. Maar het gebied werd gesaneerd, riet en veen keerden terug en in 2011 werd Volgermeer 2.0 opengesteld.

Het jonge natuurgebied bestaat uit ‘sawa’s en watergangen’ en vanachter de vogelkijkwand spot je (met wat kennis en geluk) torenvalken, cetti’s zanger, wulpen en rietgorsen. Links en rechts van de gemaaide paden staan de bermen vol bloemen en kruiden. In het glanshaverhooiland zou glad walstro moeten groeien, groot streepzaad, grote bevernel en rapunzelklokje, zichtbaar voor geoefende plantenspotters.

Wandel zelf rond Broek in Waterland

In het extra dikke zomernummer van Roots vind je de complete reportage over Broek in Waterland, inclusief een routekaart met daarop de highlights die je onderweg ziet. De gps-track van de route kun je gratis downloaden op onze website.

Meer wandelenberichten

Tekst en foto’s: Nanda Raaphorst Illustratie bovenaan: Cécile Vrinten

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen