Te voet door polderparel Waverhoek

Daniël Mulder

25 May 2023 .

Waverhoek

Waverhoek ligt in de provincie Utrecht. Het is een klein, maar prachtig moerasgebied, waar het wemelt van de vogels. Eindredacteur en natuurfotograaf Lia van Looij wandelde er een natuurommetje om op zoek te gaan naar de George Clooney onder de zangvogels.

Het is druk bij de ingang van Waverhoek. Een rietzanger zit luidkeels te zingen, grutto’s vliegen roepend over, een waterral gilt als een speenvarken en een vos schiet geschrokken het riet in. De zon piept nog maar net boven de horizon uit, haar gouden zonnestralen kruipen over het laagveenmoeras. Al voordat de natuur echt is ontwaakt, fladderen koolwitjes en klein geaderd witjes al volop rond boven het fluitenkruid; de witte bloemen reiken al tot zeker een meter hoogte.

In natuurgebied Waverhoek kun je een klein en fijn natuurommetje wandelen.

Dit veenmoeras ontstond 15 jaar geleden, nadat Natuurmonumenten de voormalige landbouwgrond had afgeplagd. Waar voorheen gras groeide, wuiven nu rietvelden in de wind. Ook werd het waterpeil verhoogd tot plasdras. Door deze maatregelen is dit gebied niet te weerstaan voor moeras-, water- en rietvogels. En dat was precies de bedoeling: Waverhoek moest onderdeel worden van de ecologische verbindingsroute tussen het naastgelegen laagveengebied Botshol en de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland.

Spotten: George Clooney

In de met rietkragen en lisdodde omzoomde plassen laten rietzanger, rietgors, kleine karekiet en fitis luidkeels van zich horen. Evenals de snor; het telkens af- en toenemende volume van zijn snorrende zang verraadt dat hij zijn kop draait. Maar de meest opvallende zanger is de blauwborst. Helaas vrij ver weg begint er een vanuit het riet zijn prachtige riedeltje te zingen, waarna hij opstijgt en vervolgens als een parachuutje naar beneden dwarrelt.

Wil je horen hoe de blauwborst klinkt? Dat hoor je in onze podcast Notenkrakers.

Dit tafereel herhaalt zich een paar keer en net wanneer ik wil doorlopen, komt vanaf de andere kant een vogeltje op me afgevlogen, zijn gespreide, oranjebruine staart met donker gekleurde band duidelijk zichtbaar. Ik hou mijn adem in, het zal toch niet…? Op nog geen drie meter afstand landt het boven in het riet en begint uit volle, blauwe borst te zingen. De betekenis van het woord adembenemend is in één klap duidelijk en ik ben op slag verliefd op deze blauwborst, de George Clooney onder de zangvogels.

Wandel zelf door Waverhoek

Het nog vrij jonge natuurgebied Waverhoek ligt in het noordwesten van de provincie Utrecht, dicht bij de Vinkeveense Plassen. Bij de start van de route ligt een kleine parkeerplaats. De gps-track van de route kun je downloaden van onze website. Het complete natuurommetje, mét routekaart en natuurhotspots, vind je in het juninummer van Roots.

Maak zelf eens een ommetje door Waverhoek. Illustratie: Cécile Vrinten

Meer wandelinspiratie

  • Groningen: dan denk je aan uitgestrekte weilanden of akkers. En niet aan kleine weides, omsloten door houtsingels. Daarom zijn de Doezumermieden en Polder de Kale Weg in het Westerkwartier zo verrassend. Ontdek het met deze verse wandelroute.
  • In de Slikken van de Heen wonen zoveel wilde dieren én grote grazers dat de kans op het spotten van wildlife groot is. Fotograaf en blogger Carolien Boogaard wandelde een natuurommetje van bijna 5 km door het Zeeuwse natuurgebied en ging er op zoek naar de wisent.

Tekst en foto’s: Lia van Looij

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen