Noordlaarderbos: er was eens een sprookjesbos

Daniël Mulder

2 November 2023 .

Noordlaarderbos met beuken

Het Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder zijn gebieden met een rijke historie vlak bij het Drentse Zuidlaren. Roots wandelt een 7 kilometer lang ommetje door beide terreinen. Volgens boswachter Hanne-Wil Kievitsbosch voelt het Noordlaarderbos als een heus sprookjesbos.

Een eeuwenoude zandweg op de grens van Groningen en Drenthe leidt naar het door Natuurmonumenten beheerde Noordlaarderbos. Als je de zandweg zou blijven volgen, eindigt deze bij de uitgestrekte graslanden in het stroomdal van de Drentsche Aa. Maar deze zie je later ook, terwijl je de plaatselijke wandelroute volgt. Ga daarom ter hoogte van een oud boerderijtje het bos in via het rood gemarkeerde pad. Wat is een herfst tenslotte zonder een sfeervolle boswandeling?

Noordlaarderbos met een rechte zandweg

Noordlaarderbos: bos van 150 jaar oud

Dus: haal diep adem en zet jezelf op standje ‘waarnemen’, ruik de bosgeur en geniet van de prachtige herfstkleuren, over een paar weken immers gaat de winter aan de haal met al dat moois. Het Noordlaarderbos is anderhalve eeuw geleden aangeplant. Een uitgemergelde hei werd zo productiebos, maar daar doet het hier geenszins meer aan denken. Het is juist een gemengd bos dat zo voor natuurbos kan doorgaan, tot je enkele exotische naaldbomen herkent zoals douglas- en westelijke hemlockspar. Goed genoeg voor een zwarte specht, die roepend in de achtergrond is te horen.

Vijftig Bunder met poeltje
Poeltje in natuurgebied de Vijftig Bunder.

Na nog wat slingeren tussen bomen, langs kussens mos en struikjes bosbes eindigt het smalle pad bij een zandweg die een strakke grens vormt tussen het Noordlaarderbos en het open landschap ernaast, de zogenaamde madelanden – weides – langs de beek Drentsche Aa. De beek en het omliggende landschap zijn nationaal park en hebben een Natura 2000-status.

Vijftig Bunder

Dat laatste geldt ook voor het veld de Vijftig bunder waar je vervolgens doorheen geleid wordt. Dit heidelandschap werd niet grootschalig bebost en ligt er al 2.500 jaar zo bij, een bewaarde grafheuvel stamt uit die tijd. Een strook bos dat de Vijftig Bunder verbindt met het Noordlaarderbos herbergt soorten als noordse esdoorn, zoete kers en kamperfoelie.

Wat dan volgt is het meest fraaie deel van het Noordlaarderbos – “Het voelt als een sprookjesbos”, aldus boswachter Hanne-Wil Kievitsbosch. Het pad golft over fraai beboste zandduinen golft, om uiteindelijk bij een luguber duintje uit te komen: het Galgenbergje. Hier werden in vroeger tijden daadwerkelijk veroordeelden verhangen, als pleister op de wonde hadden ze wel een geweldig laatste uitzicht.

Het Galgenbergje in het Noordlaarderbos
Uitzicht vanaf het Galgenbergje.

Wandel zelf door het Noordlaarderbos

Bij het Groningse dorp Noordlaren en het Drentse Zuidlaren liggen, aan weerszijden van de provinciegrens, de eeuwenoude gebieden Noordlaarderbos (GR) en de Vijftig Bunder (DR). De route (uitgezet door Natuurmonumenten) start tegenover een historische boerderij langs de Pollseweg (huisnummer 1) in Noordlaren en is gemarkeerd met rode pijltjes, een afkortingsroute is blauw gemarkeerd.

De gratis gps-track van de route is beschikbaar via Roots. De complete reportage vind je in het novembernummer.

Beuken in herfsttinten
Berkenbosje. In Nederland komen de ruwe en de zachte berk voor, en ook kruisingen van deze twee.

Meer wandelinspiratie voor de herfst

Tekst en foto’s: Niels Kooyman

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen