Precies in het centrum van Nederland staat een ware piramide, ruim 200 jaar geleden gebouwd door het Frans-Bataafse leger. Na het vertrek van de Fransen werden er volop bomen aangeplant en nu wandelt journalist Lia van Looij er door een kleurrijk herfstbos, waar je kunt hink-stap-springen over de vele paddenstoelen.
In tegenstelling tot wat het KNMI beloofde, is het een prachtige dag: strakblauwe lucht, windstil en een fijne temperatuur. Alsof de zomer nog steeds geen afscheid wil nemen. De paden liggen bezaaid met blaadjes. Het zijn er zo veel dat je je afvraagt waar ze vandaan komen, de meeste bomen zitten immers nog vol bontgekleurd blad. Ik geef een flinke schop door de dikke laag bladeren en terwijl er tientallen naar beneden dwarrelen, zijn paardenstappen hoorbaar.
Even waan ik in me in de Franse Tijd (1795-1813). Want op deze plek had Auguste de Marmont, door Napoleon benoemd tot generaal van het Frans-Bataafse leger, een tentenkamp opgezet voor zijn 18.000 soldaten en 900 paarden. Het legerkamp trok vele handelaren die hun goederen probeerden te slijten en zo ontstond een dorp rond het kamp dat later de naam Austerlitz zou krijgen.
In die tijd was hier echter alleen heide, want na het vertrek van de Fransen werd het gebied ontgonnen en bebost. Terug in het nu blijken het dan ook paardenstappen te zijn van een recreatiepaard. Ik laat ruiter en paard passeren en vervolg mijn route, mijn wandelschoenen wegzakkend in het mulle zand van het brede ruiterpad.
Pyramide van Austerlitz
Statige, brede lanen leiden me naar de plek waar het allemaal om draait in dit gebied: een ware piramide, hier midden in het bos op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Toen generaal De Marmont zijn leger sterk genoeg achtte, gaf hij zijn mannen opdracht tot de bouw ervan. Een maand later was de 36 meter hoge piramide een feit, compleet met 16 meter hoge obelisk op de top.
Het is hard werken om via de 93 traptreden naar boven te lopen, maar de beloning loont de moeite: het uitzicht vanaf de Pyramide van Austerlitz is werkelijk schitterend, alsof ik in een schilderij van Barend Cornelis Koekoek ben beland. Tot zo ver je kunt kijken vallen de zonnestralen op het fraaie kleurenpalet van de herfstbladeren. Heb je zin om deze route te wandelen? Via deze link kun je de overzichtskaart bekijken en de gratis gps-track downloaden.
Nu verkrijgbaar: Roots van oktober 2021
In het nieuwe oktobernummer van Roots vind je meer over natuurwandelen in Nederland. Het nummer ligt nu in de winkel. Bestel deze snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”
Meer mooie herfstroutes
- Het heuvelachtige landschap bij Lochem is elk seizoen mooi, maar in de herfst is het dubbeldik genieten van de gekleurde bomen.
- Het Amerongse bos is in de herfst een letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.
- Bossen zijn niet alleen gezond, ze zijn ook mooi om doorheen te wandelen. Ontdek zelf de kracht van bossen met deze Roots-wandelgids door de mooiste bossen van Nederland.
Foto’s: Melchert Meijer zu Schlochtern