De Belgische Voerstreek: wandelen in een andere tijd

Daniël Mulder

24 August 2023 .

de Voerstreek is een mooi wandelgebied

Fruitbomen, hagen en houtsingels. Franstalige naambordjes en bunkers. In de Belgische Voerstreek wandel je echt in het buitenland én in een andere, vervlogen tijd. Roots zette er een nieuwe natuurwandeling uit.

De Voerstreek dankt zijn naam aan het riviertje de Voer, dat zijn naam eveneens aan de meeste dorpen gaf. Dat geldt ook voor Sint-Pieters-Voeren, het kleinste ‘Voerdorp’ en tevens startpunt van de wandeling. Kasteel Commanderie, waarvan de oudste delen al 500 jaar oud zijn, bepaalt samen met de naastgelegen Sint-Pieterskerk de skyline van het dorp. Op het domein van het kasteel ontspringt de Voer. De route volgt het water echter niet, maar gaat juist de andere kant op.

Historisch uitzicht

Lang blijft de wandelroute niet in het dal. Een steile bergweg beneemt je direct de adem. Steil omhoog betekent echter ook dat je snel kunt genieten van de fraaie vergezichten. In de voorgrond ligt Sint-Pieters-Voeren, op de achtergrond pronkt het spoorwegviaduct van Sint-Martens-Voeren. En na nog een paar bochten sta je ineens boven in het Vrouwenbos waar een heerlijke rust heerst.

De Voerstreek is een mooi gebied om te wandelen

 

De Voerstreek biedt fijne vergezichten.

Na een korte afdaling opent het landschap zich en ontvouwt zich een historisch panorama. Fruitbomen, hagen en houtsingels omringen het gehucht Veurs. Hier zie je hoe Zuid-Limburg er een eeuw geleden ook uitgezien moet hebben. Vakwerkhuizen maken het plaatje compleet.

Feest voor de das

Een dergelijke historische plek is niet alleen een streling voor het oog, ook tal van dieren profiteren hiervan. Steenuiltjes broeden in de boomgaard, reeën komen ’s avonds uit de dekking om van het malse gras te snoepen. Veel dekking betekent ook een groot aantal kleine dieren, waarop vossen en roofvogels afkomen. Dé ambassadeur van dergelijke landschappen is echter toch wel de das. Deze grote marterachtige graaft zijn holen in de begroeide steilranden van graften en holle wegen.

Voor de das is de feestperiode begonnen. Hoog op het lijstje van favoriete maaltijden staat immers valfruit en dat ligt er inmiddels genoeg onder de fruitbomen. Late vlindersoorten, bijen, hoornaars en vogels maken eveneens dankbaar gebruik van deze zoete lekkernijen.

Wandelaar in de Voerstreek kijkt naar koeien

 

Het kleinschalige landschap rond Veurs.

Wandel zelf in de Belgische Voerstreek

De complete wandelreportage van 7 pagina’s + een routekaart en een uitgebreide routebeschrijving vind je in het septembernummer van Roots. De wandeling is 13,7 kilometer. De gratis gps-track kun je opvragen via de redactie van Roots. Onderstaande video biedt nog meer wandelinspiratie voor de Voerstreek.Meer wandelartikelen

  • Dorst! Waar vind je onderweg gratis drinkwater?
  • Iets verder weg: de Dolomieten. Deze ruige bergketen in Noord-Italië, biedt de wandelaar talloze mogelijkheden om de mooiste wandelingen te maken. Roots verkent in de nazomer het spectaculaire berglandschap.
  • Wat te doen bij onweer tijdens een wandeling door de natuur? Lees de tips van Roots.

Tekst en foto’s: Bob Luijks

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen