Wandelblog: met een kat op pad in Twente

Daniël Mulder

14 September 2021 .

ka

Roots-redacteur Daniël Mulder wandelt voor Roots overal in Nederland. Tijdens een route in Twente kruist een huiskat zijn pad. De kat besluit mee te lopen…

Meestal zijn het honden die op een boerderijerf blaffend heen en weer rennen of grommend op je af komen lopen om – in het beste geval – een paar meter voor je te stoppen. De boodschap: ga weg, loop door. Deze keer was het een kat die miauwend aan kwam stiefelen.

Voor een nieuwe gids wandelde ik in de ommelanden van het Overijsselse Denekamp en dat ligt weer in de buurt van de Duitse grens. Ik had net van een afstand natuurgebied Punthuizen bekeken, waar een stuk blauwgrasland ligt. Dat is zo speciaal dat het op Europees niveau wordt beschermd.

Lege wandelpaden in natuurgebied Lutterzand.

De kat op het pad

Het volgende doel was natuurgebied Lutterzand. Ik had wat haast want de tijd ging sneller dan het aantal kilometers. En toen kruiste een kat mijn pad. Even snel aaien en door, dacht ik. Maar de kat dacht daar anders over. Die begon zigzaggend voor mijn voeten te lopen. Als ik stopte, duwde het dier direct zijn lijfje tegen mijn benen. De boodschap: aaien. Enkele honderden meters ging het zo: lopen, bijna struikelen over de kat, aaien en door.

Ik kwam aan bij de Puntbeek. Stak de brug over en de kat deed hetzelfde. Ik bleef staan om te kijken naar boomkruipers, de kat deed hetzelfde. Ik sloeg af het bos in, de kat deed hetzelfde. Op een gegeven moment wandelde de kat rustig naast mij, alsof ik een vagebond was die met zijn kat door Twente trok.

kat

Even een slokje water uit de Puntbeek.

Klaaglijk miauwen

Je denkt: wanneer haakt hij af? Je denkt: zit ik straks met een katje op schoot in de bus en de trein op weg naar huis? Ik probeerde het diertje te negeren, maakte langdurig foto’s van de Puntbeek, dat trouwens een fraai beekje is. De kat dronk wat water uit de beek en ging rustig zitten wachten op de oever. Door maar weer.

Op een stuk met heide en jeneverbessen treuzelde de kat even en ik juist niet. Er was een gaatje ontstaan, een lepe ontsnapping van mijn kant. Het gat tussen ons werd wat groter en de kat begon te miauwen en bleef staan. Ik ging een flauwe bocht door en was nu uit zicht. De kat miauwde nog steeds. Het klonk klagelijk. Het miauwen ging door maar werd steeds zwakker en uiteindelijk was het stil.

Kort daarna zag ik een zwarte specht in een naaldboom, maar het lukte niet om er echt van te genieten.

Nu verkrijgbaar: Roots van september 2021

In het nieuwe septembernummer van Roots vind je een fijne wandelroute (met routekaart) over landgoederen langs de IJssel. Het nummer ligt nu in de winkel. Bestel deze snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Meer wandelblogs- en berichten

  • 5 unieke beelden uit onze reportages met zomerwandelingen. Met als bonus: 5 wandelroutes.
  • Nog een wandelblog: in nationaal park de Drentsche Aa, waar sloten worden gedempt om planten te helpen, is niet iedereen enthousiast over dat plan…
  • Heb je tijdens een (langere) wandeling ook weleens last van stijve, pijnlijke vingers en opgezwollen handen? Zo voorkom je het.

Foto’s: Daniël Mulder

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen