Wandelblog: wolken van stof in de Drentsche Aa

Daniël Mulder

09-09-2021 00:00:00

Drentsche Aa

Roots-redacteur Daniël Mulder wandelt voor Roots overal in Nederland. In nationaal park de Drentsche Aa, waar sloten worden gedempt om planten te helpen, is niet iedereen enthousiast over dat plan, hoort hij vanaf een bankje…

Wandelaars willen af en toe ook wel even zitten. Liefst op een bankje. In nationaal park de Drentsche Aa begrijpen ze dat, bankjes zijn daar geen rodelijstsoort. Omdat het een zomerse septemberdag was, waren diverse bankjes bezet. Wat doe je dan? Doorwandelen, hopend op een leeg bankje. Uiteindelijk vond ik er een. Het stond bij een driesprong van zandwegen. Het bankje bood uitzicht op weilanden en bomenrijen. Laat ik zeggen: een dagdroomlandschap.

Drentsche Aa

Brugje over het Schipborgerdiep.

Opeens kwam een auto aangereden. Het stof wolkte mooi op achter de auto. Het leek wel een film. De auto remde, een hond sprong eruit en een man stapte uit. Hij liep naar een informatiebordje dat naast het bankje stond. Het was een nieuw bordje. Ik had de tekst al gelezen.

Drentsche Aa: sloten dempen

Staatsbosbeheer gaat in de omgeving van het bankje een aantal sloten en greppels dempen of ondieper maken. Dan stroomt het regenwater minder makkelijk weg. Dat is goed, want nu wordt het gebied geteisterd door neerslag van stikstof en dat is niet goed voor planten die van een voedselarme bodem houden. Als het gebied natter wordt, dan heeft stikstof, die de bodem juist voedselrijk maakt, minder impact. Of zoiets.

Die man las dat verhaal dus. Terwijl hij las, gaf hij commentaar: “Staatsbosbeheer doet maar wat, nu gaan ze weer sloten dempen. Ze weten helemaal niet wat ze aan het doen zijn…”

Ik wist niet of hij het tegen mij had of dat hij hardop mopperde. Ik zei daarom maar: “Ze proberen in ieder geval de natuur een handje te helpen.”

De man, die klaar was met lezen, liep weer terug naar de auto: “We hebben helemaal geen natuur meer in Nederland.” Zijn vrouw, die de auto bestuurde, draaide het raampje naar beneden en zei: “We laten de hond zo achter en rijden dan weg. Dat u niet denkt, dat wij de hond achterlaten. Hij rent achter de auto aan.”

Ze reden weg. Weer stofwolken. De hond stoof inderdaad achter de auto aan. Ik wandelde verder. Door natuur die blijkbaar geen natuur was.

Drentsche Aa

Vlonderpaadje langs het Taarlose Diep.

Meer berichten over wandelen

  • Hoe voorkom je pijnlijke en dikke vingers tijdens het wandelen?
  • Geen natuurwandeling is compleet zonder even uit te rusten op een fijn bankje voor een hapje eten, om van het uitzicht en de stilte te genieten of de gedachten te laten gaan. In onze rubriek ‘De mooiste natuurbankjes’ tonen Roots-lezers je hun favoriete natuurbankjes en vertellen het verhaal dat erbij hoort.
  • Wandelblog: wandel van de hemel naar de hel op De Sallandse Heuvelrug.

Nu verkrijgbaar: Roots van september 2021

In het nieuwe septembernummer van Roots vind je een nieuwe wandelroute (+ routekaart) die je langs de landgoederen van de IJssel voert. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto’s: Daniël Mulder

Recente Editie


Meer Wandelen