Het zandpad stuift onder je voeten en de lucht ruikt naar hars en gedroogd gras. Wandelen op een hete zomerdag is heerlijk, maar vraagt wel om een ander ritme: vroeger op pad, een kortere wandelroute en schaduwrijke paden. Met deze 6 tips beleef je de natuur optimaal op een warme zomerdag.
1 Wandel in vroeg licht
In plaats van de zon te mijden, kun je haar wel grotendeels ontwijken. Wandel vroeg in de ochtend, tot circa 10.00 uur. Dan is de lucht nog redelijk koel en het licht niet zo fel. Nog een voordeel: voor fotografie is jong ochtendlicht zeer geschikt.

2 Ga op zoek naar wind
In besloten landschappen voel je de wind minder, kies daarom voor plekken waar de wind een beetje kan doorwaaien. Uiteraard is de kust een goede keuze, maar als de temperatuur stijgt is het daar al snel te warm. Ga daarom op zoek naar waterrijke natuurgebieden met bossen en wat openheid waar de wind juist voor koelte kan zorgen. Goed voorbeeld is deze Roots-wandeling door nationaal park De Biesbosch.
3 Bos als natuurlijke airco
Bossen fungeren als natuurlijke airco’s dankzij een combinatie van schaduw, verdamping en isolatie. Het bladerdak filtert zonlicht en vermindert directe stralingswarmte. Tegelijkertijd verdampen bomen water via hun bladeren, een proces dat warmte aan de omgeving onttrekt. Onderzoek van KU Leuven toont aan dat bossen in de zomer gemiddeld 2 graden Celsius koeler zijn dan hun omgeving, met uitschieters tot 10 graden Celsius tijdens hittegolven. Volwassen bossen met dichte kruinen bieden de meeste verkoeling. Bossen zijn daarom ideale wandelplekken tijdens warme dagen. In de gids De mooiste boswandelingen van Nederland, vind je 17 verkoelende bosroutes.

4 Rust vaker
Je lichaam warmt tijdens het wandelen sneller op dan je denkt. In plaats van één lange pauze halverwege, kun je beter om de 30 tot 40 minuten kort rusten — bij voorkeur in de schaduw en in de wind. Zo voorkom je oververhitting en geef je je hartslag de kans te dalen. Let tijdens wandelen op hete zomerdagen op signalen van je lijf zoals droge huid (geen zweet meer), verminderde concentratie of hoofdpijn; dat zijn voortekenen van hittestress.

Volgens de website thuisarts.nl ontstaat een zonnesteek doordat je door de hitte meer vocht verliest dan je binnenkrijgt. En als je wandelt wordt de temperatuur van het lichaam ook nog eens hoger en de huid kan dan de extra warmte niet goed afvoeren door het vochtgebrek. Resultaat: hoofdpijn, misselijk, bleek en duizelig. De oplossing is simpel: rust zo snel mogelijk uit in de schaduw en drink water of een sportdrank. Bekijk het overzicht van gratis watertappunten in Nederland.
5 Draag luchtige kleding
Gelukkig kun je oververhitting redelijk goed voorkomen. Draag bijvoorbeeld luchtige en dunne kleding, draag een pet of hoed en drink voldoende onderweg. Smeer ook je huid goed in met zonnebrandcrème.

6 Beperk de kilometers
Stel je doelen bij op een warme dag. Loop liever een korte route dan een lange. En als de lengte van de route het toestaat, vermijd dan de warmste uren van de dag. Pas ook je wandeltempo aan, je zult ervaren dat je veel meer ziet onderweg.
Video: Edwin Giesbers
Meer over warmte en wandelen
- Lees meer over de invloed van hitte op je gezondheid.
- Een zonneharp op het wandelpad, luisteren naar een vogelconcert op een zonnige zomerochtend of in het tegenlicht van de zon een vlinder fotograferen: voor natuurliefhebbers speelt de zon een belangrijke rol. Maar opgelet: bescherm je goed tegen het gouden licht, want de uv-straling kan zeer schadelijk zijn.
- Welke bossen zijn het meest koel tijdens een hittegolf?
- Hoe heet wordt het bij jouw in de buurt? Bekijk het op deze kaart van de Atlas Leefomgeving.
- Op een warme zomerdag kun je tijdens een wandeling in de natuur worden overvallen door onweer en bliksem. Wat moet je ook alweer doen bij onweer wanneer je niet kunt schuilen in een huis of auto? Roots geeft tips.
Foto bovenaan: Edwin Giesbers