Wandelblog: hemel en hel op De Sallandse Heuvelrug

Daniël Mulder

27 augustus 2021 .

Sallandse Heuvelrug

Roots-redacteur Daniël Mulder wandelt voor Roots overal in Nederland. Bij toeval wandelde hij op De Sallandse Heuvelrug, waar de heide hemels mooi bloeide. Toch was een verblijf in de Diepe Hel nog iets fijner.

De heide bloeit. Dat doet heide ieder jaar, maar dit jaar is het net even mooier dan de afgelopen jaren. En dankzij talloze berichten op de sociale media is iedereen in Nederland op de hoogte dat de heide heel mooi in bloei staat.

Door toeval, er reden door een seinstoring geen treinen richting Almelo, belandde ik deze week – ik had de wandelschoenen al aan voor een wandelproject in Twente – op De Sallandse Heuvelrug. Dit nationale park in Overijssel is berucht en beroemd vanwege de korhoenders die hier jaar op jaar net niet ‘uitsterven’.

Sallandse Heuvelrug

In de ochtend zijn de paden nog leeg…

De Sallandse Heuvelrug als tompouce

Het landschap van De Sallandse Heuvelrug is minstens zo boeiend als het korhoen. De heuvels zijn namelijk geboetseerd in de voorlaatste ijstijd, ongeveer 150.000 jaar geleden. Iets meer beeldend uitgelegd: een groot deel van Noord-Europa zuchtte onder het gewicht van de winter die vele duizenden jaren duurde. Centimeter voor centimeter schoof een enorme ijsmassa van honderden meters dik vanuit Scandinavië Nederland binnen. Zo ontstond er een diep bekken, ongeveer waar tegenwoordig de IJssel stroomt. Aan beide kanten werden reusachtige hoeveelheden bevroren zand en grind omhoog geperst. Zo is De Sallandse Heuvelrug aan de ene kant ontstaan, de Veluwe werd aan de andere kant omhoog gestuwd. Nog beeldender: alsof je op een tompouce drukt waar de pudding aan beide zijden uitstulpt.

Sallandse Heuvelrug

Van de hemel naar de hel

De heuvels zijn tegenwoordig begroeid met heide en zo ontstaat dus in augustus een golvend paars landschap. Dat is inderdaad een lust voor het oog. Zeker op een bergtop zoals De Sprengenberg is het uitzicht hemels. De natuurbeleving werd wel iets verstoord door het heidetoerisme, wat veel fietsers en wandelaars waren er. Daar kun je over klagen, maar beter is het om dan nog dieper het gebied in te trekken.

Dus ik beklom via mulle zandpaden de 75 meter hoge Koningsbelt en daar was bijna niemand. Kort daarna begon het pad te dalen en belandde ik van de hemel in de Diepe Hel, aldus de wandelkaart. De Diepe Hel bleek een slenk, ontstaan toen de sneeuw smolt na de ijstijd. In de met bomen begroeide ‘kloof’ heerste een hemelse rust. Ik vond de hel misschien wel mooier dan de heide.

Hier vind je de routekaart + de gps-track van de route over De Sallandse Heuvelrug waarbij je in de Diepe Hel belandt.

Meer lezen over wandelen

Foto’s: Daniël Mulder

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Wandelen