Wandelen & kamperen in het Zwarte Woud (Duitsland)

Marloes Blom

5 March 2023 .

Windberg waterval in het Zwarte Woud. Foto: © Klaus Hansen

In het Zwarte Woud in Duitsland kun je prachtig wandelen. 15 jaar geleden werd daar de Schluchtensteig geopend: een route met allerlei kloven om doorheen te wandelen. Sinds kort kun je langs die route en elders in het Zwarte Woud ook (back to basic) kamperen – in een tent óf een heus boomhuis.

Toptrails of Germany: 13 wandelroutes (3.700 km)

Duitsland heeft de Top Trails of Germany: 13 iconische wandelroutes, samen goed voor zo’n 3.700 km wandelplezier. Een zo’n top trail is de Schluchtensteig, uniek vanwege de vele kloven waar je doorheen kunt wandelen. Daar wandelen en vervolgens overnachten in de vrije natuur klinkt voor menigeen als een droom. Wildkamperen is niet toegestaan in Duitsland, maar gelukkig zijn er alternatieven die perfect bij die routes passen. Lekker back to basic.

Prachtige uitzichten in het Zwarte Woud. Foto: © Klaus Hansen

One-Night-Camps & trekkingcamps

Je kunt nu, midden in de natuur in het Zwarte Woud, je tentje opzetten via de nieuwe One-Night-Camps langs de Schluchtensteig. Dit zijn basic plekken voor tent en camper bij particulieren en boeren. Ver weg van de drukte kun je helemaal één worden met de natuur en leer je ook de locals kennen. Naast een grasveldje is er meestal eenvoudig sanitair. Soms kun je ook ontbijt bestellen, een kampvuurtje aanleggen of barbecueën.

Langs de Westweg, die het Zwarte Woud van het noorden naar het zuiden doorkruist, zijn ook steeds meer trekkingcamps en andere bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Een nieuw trekkingcamp is Himmelsterrassen in Bad Peterstal-Griesbach. Fenomenaal uitzicht over bergen en boomtoppen gegarandeerd! Het trekkingcamp is back to basic: een paar houten vlonders voor je tentje, een picknicktafel, een composttoilet en een plek waar je een kampvuurtje kunt stoken. En, fijn voor wie toe is aan een digitale detox: je hebt er vaak geen bereik.

Muchenland. Foto: © Klaus Hansen
Schluchsee in het Zwarte Woud. Foto: © Klaus Hansen
Zwarte Woud Duitsland
One-Night-Camps op de Schluchtensteig. Foto: © Landkreis Waldshut

Liever een dak boven je hoofd? Slaap in een boomhuis

Wil je liever iets gerieflijker slapen? Check dan het boomhuis Eyachmühle in Dobel. Ook hier slaap je weliswaar niet in een bed, maar je hebt wel een dak boven je hoofd. Plus een composttoilet. En, hoe utopisch, je gezicht was je gewoon met een plens water uit de nabij liggende beek.

Meer lezen

Foto bovenaan: © Klaus Hansen
Bron: Top Trails of Germany

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen