Zomerwandelen over de Strabrechtse Heide

Daniël Mulder

20 July 2022 .

strabrechtse heide met wandelaar

De grootste stad en het grootste heideveld van Noord-Brabant liggen op een steenworp afstand van elkaar. Tijdens deze nieuwe Roots-wandeling in het insectenreservaat Strabrechtse Heide merk je echter niets van de Eindhovense hectiek. Hier gonst het vooral van het dierenleven.

De bloeiende heide siert het landschap op spectaculaire wijze. Kleuren van voorgaande maanden maken plaats voor een zachtroze deken, doorbroken door het wuivende groen van het pijpenstrootje. Het landschap van de Strabrechtse Heide is niet alleen een feest voor het oog, de lichtzoete geur prikkelt ook je neus. Die zoete geur wordt veroorzaakt door nectar. Vele bloempjes maken samen veel nectar! Insecten weten dat ook. In deze tijd van het jaar gonst het dan ook van het leven. Bijen en hommels zoeven lustig rond, vlinders fladderen rustiger van bloem naar bloem.

strabrechtse heide
De Strabrechtse Heide is onderdeel van het 60 km2 tellende Natuurgrenspark De Groote Heide.

Strabrechtse Heide is een insectenreservaat

Staatsbosbeheer heeft het beheer van het gebied geheel afgestemd op de vele insecten. Sinds 2012 draagt de Strabrechtse Heide, ten zuidoosten van Eindhoven, dan ook het predicaat ‘insectenreservaat’. Tijdens de wandeling kijk je dan ook je ogen uit. Vele witjes en hooibeestjes kruisen je pad. Zilveren vleugels verraden een boomblauwtje en op het mulle zand rennen zandloopkevers en springen blauwvleugelsprinkhanen voor je uit. Wie geluk heeft, ziet misschien zelfs een gentiaanblauwtje, heidehommel of grote mierwesp. Deze laatste twee soorten komen in het zuiden van het land alleen hier voor.

lieveheersbeestje-op-strabrechtse-heide
Lieveheersbeestje.

Grootste heideven van Nederland

De Strabrechtse Heide is een natuurgebied vol contrasten. Zo vind je op de droge heide vele vennen. Droog en nat op korte afstand van elkaar staat garant voor een rijke natuur. Op de overgangen groeien onder andere zonnedauw en klokjesgentiaan. Het water is het domein van kikkers en libellen. Het Beuven is het grootste heideven van Nederland en bijzonder vogelrijk. Met een verrekijker ontwaar je vanachter het kijkscherm of vanuit de vogelkijkhut ganzen, grote zilverreigers, dodaarzen en lepelaars. Zelfs de zwarte ooievaar laat zich hier geregeld zien. Op de oevers scharrelen dan weer bonte strandlopers, groenpootruiters, oeverlopers en witgatjes rond.

Het Beuven is het grootste heideven van Nederland en rijk aan vogels.

Wandel zelf over de Strabrechtse Heide

Ben je benieuwd wat dit heidegebied bij Eindhoven je nog meer heeft te bieden? Bekijk hier de kaart en download de gratis gps-track.

Meer wandelinspiratie

  • Ten oosten van het Overijsselse Vasse ligt het Springendal. In dit glooiende landschap vol bloemen en vochtige hooilandjes liggen talloze onverharde zandpaadjes. Wandelsucces is dus verzekerd. Meer info over deze wandelroute.
  • Van De Groote Peel en De Maasduinen tot de Weerribben en Schiermonnikoog: de nieuwste wandelgids van Roots voert je door de 21 nationale parken van Nederland.

Foto’s: Bob Luijks

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen