Ode aan de onverharde paden in oktober

Daniël Mulder

1 October 2023 .

onverhard wandelen

De onverharde paden staan onder druk in Nederland en België. Daarom geven zowel Wandelnet als Trage Wegen deze maand extra aandacht aan de onverharde paden.

Liefhebbers van gras- en zandpaden kunnen in oktober hun hart ophalen, want deze hele maand staat in het teken van het onverharde wandelpad. Wandelnet, een stichting die zich inzet voor onder meer wandelpaden in Nederland, besteed in oktober extra aandacht aan dit onderwerp. En op 14 en 15 oktober is het in België de Dag van de Trage Weg, dat wordt gehouden door Trage Wegen.

Onverhard wandelen
Een onverharde zandweg rond de Lochemse Berg. Foto: Ernst Kremers

Onverhard wandelen

Volgens Wandelnet staat het onverharde pad onder druk in Nederland. Een van de oorzaken is dat wandelpaden worden verhard zodat ze geschikt zijn voor wandelaars en fietsers. Een ander probleem is dat de ‘status’ van de onverharde paden vaak niet bekend is.

Onverhard wandelen op een graspad Lochem
Zandwegen zijn niet alleen prettig om over te wandelen, ze hebben vaak ook een cultuurhistorische rol. En ze zijn goed voor de soortenrijkdom. Langs zandweggetjes leven meer vogels en insecten dan langs asfaltwegen, blijkt uit onderzoek. Foto: Ernst Kremers

“Boerenlandpaden, onderhoudspaden, kades van waterschappen en onverharde paden over landgoederen en particulier terrein blijven daarmee veelal buiten het zicht van provincies als het gaat om beleid. Hierdoor is behouden en beschermen lastig wanneer er op dat moment sprake is van herinrichting, afsluiting en opheffing”, aldus Wandelnet in een persbericht. Wandelnet roept wandelaars op om een foto te delen van hun favoriete onverharde paadje.

Voor de ware fans van onverharde paden is er natuurlijk het Roots Natuurpad. Bij het maken van dit pad hadden wij maar één doel voor ogen: zoveel mogelijk onverharde paden aan elkaar knopen tijdens een tocht dwars door Nederland.  Het resultaat is een ruim 450 km lang pad. Uiteraard niet 100% onverhard, maar wel circa driekwart. Het pad is een succes want inmiddels is net de 9e druk verschenen. Hier vind je meer info over het pad en kun je de gps-tracks van de etappes downloaden.

Foto bovenaan: Edwin Giesbers

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen