Wandelnet heeft oktober uitgeroepen tot Maand van het onverharde pad. De onverharde paden staan volgens de wandelorganisatie onder druk. De campagne moet ervoor zorgen dat de onverharde paden goed in de kijker staan.
Liefhebbers van gras- en zandpaden kunnen in oktober hun hart ophalen, want deze hele maand staat in het teken van het onverharde wandelpad. Wandelnet, een stichting die zich inzet voor onder meer wandelpaden in Nederland, heeft oktober uitgeroepen tot Maand van het onverharde pad.

Een onverharde zandweg rond de Lochemse Berg. Foto: Ernst Kremers
Onverhard wandelen
Volgens Wandelnet staat het onverharde pad onder druk in Nederland. Een van de oorzaken is dat wandelpaden worden verhard zodat ze geschikt zijn voor wandelaars en fietsers. Een ander probleem is dat de ‘status’ van de onverharde paden vaak niet bekend is.
“Boerenlandpaden, onderhoudspaden, kades van waterschappen en onverharde paden over landgoederen en particulier terrein blijven daarmee veelal buiten het zicht van provincies als het gaat om beleid. Hierdoor is behouden en beschermen lastig wanneer er op dat moment sprake is van herinrichting, afsluiting en opheffing”, aldus Wandelnet in een persbericht. Wandelnet roept wandelaars op om een foto te delen van hun favoriete onverharde paadje.

Foto: Ernst Kremers
Meer onverharde paden
- Voor de ware fans van onverharde paden is er natuurlijk het Roots Natuurpad. Bij het maken van dit pad hadden wij maar één doel voor ogen: zoveel mogelijk onverharde paden aan elkaar knopen tijdens een tocht dwars door Nederland. Het resultaat is een ruim 450 km lang pad. Uiteraard niet 100% onverhard, maar wel circa driekwart. Het pad is een succes want inmiddels is net de 8e druk verschenen. Hier vind je meer info over het pad en kun je de gps-tracks van de etappes downloaden.
- Zandwegen zijn niet alleen prettig om over te wandelen, ze hebben vaak ook een cultuurhistorische rol. En ze zijn goed voor de soortenrijkdom. Langs zandweggetjes leven meer vogels en insecten dan langs asfaltwegen, blijkt het onderzoek.
Foto bovenaan: Edwin Giesbers