Drents-Friese Wold: wandelen rond de gouden woestijn

Daniël Mulder

27 oktober 2022 .

drents-friese wold

In het Drents-Friese Wold ligt een groot stuifzandgebied: het Aekingerzand, ook wel de Kale Duinen genoemd. Het is het laatste binnenlandse bolwerk van de tapuit in Nederland. Rondom deze goudgele woestijn liggen loofbossen, die in de herfst in een kleurenlabyrint veranderen. Je ontdekt het met deze wandelroute van Roots.

Nationaal park het Drents-Friese Wold is een 60 km2 groot natuurgebied met aan de noordkant Appelscha en Diever aan de zuidrand. De provinciegrens tussen Drenthe en Friesland slingert (onzichtbaar natuurlijk) dwars door het gebied en tijdens deze wandeling loop je van Friesland naar Drenthe en weer terug Friesland in. Het nationaal park biedt veel verschillende landschappen: bos, heide, beekdalgraslanden én stuifzand in de vorm van het Aekingerzand, dat het hart van deze route vormt.

Previous slide
Next slide

Door de nachtelijke kou en de opkomende zon hangt er een dun laagje nevel over het Aekingerzand, dat ook wel de Kale Duinen genoemd. Nou ja kaal, er groeien volop vliegdennen (ofwel grove dennen) waarvan de naalden glinsteren in het jonge ochtendlicht. Ook staan op de duintoppen hier en daar eiken die volop verkleurd zijn. Het Aekingerzand is magisch op zo’n moment.

Lariks kleurt geel

Er is veel goud dat blinkt in het Drents-Friese Wold: van paddenstoelen tot stuivend zand en van beukenblad tot pijpenstrootje. Maar het mooist zijn de goudgele naalden van de lariks, die je hier volop langs het pad ziet staan. In tegenstelling tot veel andere naaldbomen verkleuren de naalden in het najaar en dan laat de boom ook zijn naalden vallen. In Nederland zijn maar enkele andere naaldbomen die dat ook doen: de moerascipres en Chinese moerascipres.

De lariks kleurt geel in de herfst.

Het Drents-Friese Wold is in trek bij bezoekers. Er is altijd wel ergens een mountainbiker die voorbijkomt, een fietser in de verte, een wandelaar op een nevenpad. Fijn is daarom het stukje tussen het 7 en 9 km-punt op de wandelkaart, waar de stilte neerdwarrelt als een herfstblad. Hier heb je even de rust om het gebied, dat zo’n 8.000 jaar geleden is ontstaan, op je te laten inwerken. Het is onderdeel van het Drents Plateau, dat wat hoger in het landschap ligt en tevoorschijn kwam toen ijstijdgletsjers een terugtrekkende beweging maakten. De kale toendra van toen is nu een gevarieerd gebied met veel bos. Alleen de Veluwe is qua aaneengesloten bosgebied het Drents-Friese Wold de baas.

Heb je zin om deze wandelroute van Roots zelf te wandelen? Roots biedt de route digitaal aan. De gps-track kun je hier gratis downloaden.

Op zoek naar een andere route in Drenthe? Bekijk het overzicht van de mooiste wandelroutes in Drenthe.

Natuurfotograaf Ernst Kremers maakte de foto’s voor deze reportage. Maar onderweg maakte hij ook een stel fraaie filmshots, zoals je in de video hieronder kunt zien.

Play Video

Foto’s: Ernst Kremers

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Wandelen