Wandelroute: het Noordsche Veld en de Peestermaden

Daniël Mulder

9 May 2022 .

Noordsche Veld en Peestermaden

Tussen de Drentse dorpen Norg en Peest liggen het Noordsche Veld en de lager gelegen Peestermaden erbij zoals in grootmoeders tijd. Ervaar met deze wandelroute van Roots dat de natuur hier ouderwets rijk is, met pinksterbloemen tot aan de horizon, rijen mierenhopen en de zeldzaam geworden klauwier.

Het gemoedelijke plaatsje Norg is gebouwd op een complex van zandduinen dat na de laatste ijstijd ontstond. Hoog en droog. Je zou Norg met wat fantasie een eiland kunnen noemen. Het is namelijk omringd door waterlopen en zompige beekdalen. Ten oosten van het dorp stromen het Oostervoortsche Diep en de Broekenloop door hooilanden die de Peestermaden worden genoemd. Het zijn graslanden die veelal te nat zijn om er vee te laten grazen en waar jaarlijks hooi wordt geoogst.

Noordsche Veld en Peestermaden
Een voorjaarsbui nadert bij een poel in de Peestermaden.

Aan de overzijde van dit langgerekte beekdal ligt een volgende, hoge zandrug: het Noordsche Veld. Dit is een groot heideveld en een aangrenzend bosgebied die net als de Norger zandbult buiten het bereik van hoogwater blijven. Niet zo gek dus dat oervolkeren hier kun kampen opsloegen en de eerste boeren er hun gewassen teelden. Later hoedden herders uit de omringende dorpen eeuwenlang hun schaapskuddes in het natuurgebied, waardoor het Noordsche Veld tot op de dag van vandaag onbebouwd is.

Wandeling: Noordsche Veld en Peestermaden

Natuurfotograaf Niels Kooyman zette voor Roots een wandeling uit over het Noordsche Veld en de Peestermaden in Drenthe. Nieuwsgierig naar de route? Bekijk hier alvast de routekaart of download gratis de gps-track.

Noordsche Veld en Peestermaden

Meer wandelinspiratie

  • Bekijk het overzicht van de mooiste wandelroutes in Drenthe.
  • Wie denkt dat Flevoland helemaal is drooggelegd: niet het Harderbos. Naast een ‘oerbos’ in wording vind je er overal waterpartijen, met bijbehorende dieren.
  • Na de hoogwatergolven in de jaren 90 moest er in het Maasdal wat veranderen om overlast voor de toekomst te voorkomen. Spectaculair zijn dan ook de aanpassingen in de kop van Limburg. Roots trok richting het ruim 5 km2 tellende natuurgebied Maaspark Ooijen-Wanssum en wandelde langs en over water.
  • Van De Groote Peel en De Maasduinen tot de Weerribben en Schiermonnikoog: de nieuwste wandelgids van Roots voert je door de 21 nationale parken van Nederland. Naast de bekende handige kaartjes en accurate routebeschrijvingen vind je in deze gids ook uitgebreide portretten van iconische dieren en planten uit de nationale parken. Denk aan de zeearend, de zwartblauwe rapunzel en de wolf.

Foto’s: Niels Kooyman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen