Wat een vraag: is een warming-up nodig voor je gaat wandelen?

Daniël Mulder

2 September 2021 .

warming-up wandelen

Stel nu je wandelvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: moet je een warming-up doen voor je begint met wandelen?

Voetballers trekken een sprint langs de lijn voor ze invallen, wielrenners fietsen eerst warm op een hometrainer en zwemmers draaien op het startblok hun schouders goed los: sporters rekken altijd eerst hun spieren voordat ze van start gaan. Geldt dat eigenlijk ook voor wandelaars?

warming-up wandelen

Illustratie: iStock

Vooral voor iets oudere mensen is het antwoord: ja, dat is zeker aan te raden. Want als je wat ouder bent, ligt een spierblessure op de loer. Zeker als je gelijk flink de pas erin zet, is het slim om eerst even wat rek- en strekoefeningen te doen. Door het strekken en rekken krijgt de bloedsomloop in de spieren een boost, met toevoer van zuurstof en afvoer van kooldioxide en andere afvalstoffen tot gevolg. Dat maakt de stijve spieren weer soepel.

Wandel daarom eerst even 5 minuten rustig om je spieren wat op te warmen, doe dan enkele oefeningen en dan kun je beginnen aan de Roots-wandeling. Veel wandelplezier.

warming-up wandelen

De spieren rustig opwarmen voor je begint aan je wandelroute is een goed idee. Foto: Pixabay

Nog 4 leuke en handige wandelberichten

  1. Pijnlijke handen tijdens het wandelen? Zo voorkom je dat…
  2. Elke maand publiceren we in Roots wandelingen die je ook met een gps-toestel of een smartphone heel makkelijk kunt nalopen. Maar wat is een gps-toestel eigenlijk en hoe werkt het? En hoe kun je via een digitale kaart door de natuur struinen? Roots vertelt je alles over wandelen met een gps.
  3. Hoe voorkom je op warme dagen een zonnesteek tijdens het wandelen?
  4. Omdat we nieuwsgierig zijn hoe onze lezers nu precies wandelen – met routekaart of gps, korte of juist langere wandelroutes – hielden we recent het Roots Wandelonderzoek 2021. Ruim 2.000 mensen hebben onze wandelenquête ingevuld. Dit zijn de uitkomsten.

Foto bovenaan: Laurence Delderfield

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen