Wandelen in het spoor van de wolf

Daniël Mulder

13 december 2021 .

wolvenspoor wandelaars

Wandelroute Wolvenspoor bij Schoonloo is een natuurommetje van ruim 4 kilometer in het Hart Drenthe. Op zijn mooist is de route op een krakend frisse winterochtend, ervaart journalist en fotograaf Annemarie Bergfeld.

Het was 2015 en de eerste wolf liet zich in Drenthe zien. Hij kwam uit Duitsland, trok door het midden van de provincie en via het centrum van Hoogezand verder naar het noorden. Ook hier, in boswachterij Schoonloo in het Hart van Drenthe, heeft hij gelopen en gejaagd.

Op de winterse ochtend dat ik de route Wolvenspoor ga wandelen, is het enige wat aan het roofdier doet denken de witgeschilderde wolvenprenten op de zwerfkeien die de route markeren. Voor een winterwandeling is het een goede dag. Het is ijzig koud als ik mijn eerste stappen op het Wolvenspoor zet.

wolvenspoor wandelaar vlonderpad

Lekker rommelig bos

De wandeling Wolvenspoor, uitgezet door Staatsbosbeheer, is best een avontuurlijke route. Na de beuken volgt een naaldbomenbos, de bodem is groen van de mossen. Een dikke laag dennennaalden op het diep uitgesleten pad veert onder mijn voeten. Doormidden gezaagde boomstammen leiden over greppels, twee lange vlonderpaden over een héél dun ijslaagje waar lange heidegrassen doorheen piepen. Er is hei, er zijn vennetjes, er is lekker rommelig bos met natuurlijke hindernissen van omgevallen boomstammen.

Otter, bever… en de wolf?

De natuur zijn gang laten gaan, dat is precies de bedoeling hier, in het Hart van Drenthe. Door meer water vast te houden zullen de laagste delen van het bos veranderen in moerasbos. De otter heeft het midden van Drenthe al teruggevonden, de bever is sinds dit voorjaar ook van de partij en de wolf gaat – zeker weten – ook terugkomen. Zijn pad ligt al voor hem klaar.

Wolvenspoor markering vaksteen

Wandel zelf het natuurommetje Wolvenspoor

De route Wolvenspoor ligt aan de noordrand van de boswachterij Schoonloo, tussen Schoonloo en Elp in Hart van Drenthe. De wandeling begint op de parkeerplaats aan de Olle Hullenweg, Schoonloo. Links op de parkeerplaats wijst een bord hoog in de boom naar het beginpunt van de wandeling. Volg verder de witte wolvenprenten op de zwerfkeien naast het pad. In alle seizoenen kan het Wolvenspoor flink nat zijn. Laarzen aan dus! Het pad is helaas niet geschikt voor rolstoelers of buggy’s.

Meer info over de route vind je op de website van Staatsbosbeheer. Of download de gratis gps-track.

Meer wandelberichten

Foto’s: Annemarie Bergfeld


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen