Zo fotografeer je Bokeh

René Alblas

29-04-2022 00:00:00

In de Roots-online-serie “Zo fotografeer je…” behandelt Bert Faber deze keer een dromerig onderwerp: bokeh. Wat is bokeh eigenlijk?

Je kent ze vast wel, die dromerige foto’s met van die fraaie lichtcirkels erin. Tenminste ik vind ze persoonlijk wel fraai, zolang ze niet te overheersend zijn. Deze lichtpuntjes of cirkels worden bokeh genoemd. Bokeh ontstaat door met weinig scherptediepte, meestal tegen het licht in, lichtpuntjes te fotograferen. Door met weinig scherptediepte, dus een open diafragma, deze lichtpuntjes te fotograferen, vervagen ze en ontstaan de fraaie lichtcirkels in de foto. Aan de hand van enkele voorbeelden beschrijf ik hoe je eenvoudig van dit effect gebruik kan maken.

De heide

Een eerste voorbeeld is de bloeiende heide. Deze heidepol staat vlak voor een paar bosjes in de schaduw. Door een laag standpunt in te nemen en met een open diafragma tegen het zonlicht in te fotograferen wat door de bosjes valt, krijg je de fraaie bokehcirkels.

Een tak

bokeh

Een tweede voorbeeld is een tak in een boom. Ook hier heb ik met een open diafragma op de tak scherp gesteld. Doordat het tegenlicht door de bladeren van de boom gefilterd wordt, krijg je ook hier de bokehcirkels.

Blaadjes

bokeh

Bij deze foto ben ik onder een boom gaan staan en heb recht omhoog gefotografeerd. Het zonlicht wordt gefilterd door de bladeren. Door een beetje over te belichten, blijven de blaadjes op de voorgrond ook mooi van kleur.

Zonnedauw

bokeh

Zonnedauw is een heel klein plantje en is ideaal voor Bokeh liefhebbers. In dit geval zijn er tussen de macrolens en de camera nog een paar tussenringen geplaatst zodat ik heel erg kan inzoomen en selectief een stukje scherp krijg.

Een ven

bokeh

Bij deze foto heb ik een wat hoger standpunt genomen en zorgt de ven achter de libel voor de nodige Bokeh cirkels. Doordat het zachtjes waait, ontstaan kleine golfjes in de ven die weer zorgen voor gebroken licht en het Bokeh effect.

Dauw

bokeh

’s Morgens vroeg met dauw op de begroeiing gefotografeerd. Door een heel laag standpunt te gebruiken, fotografeer ik tussen de dauwdruppels door en krijg ik fraaie bokehcirkels.

Een ongelukkige juffer

bokeh

Deze juffer heeft pech gehad en zit vast gekleefd in de zonnedauw. Op deze foto is wel mooi te zien dat de onscherpe druppels op de zonnedauw zorgen voor Bokeh, terwijl de scherpe druppels, gewone druppels blijven.”

 

Kijk hier voor meer fotoinspiratie.

 

Roots Natuurfotografie-special

In de schitterende Roots Special Natuurfotografie vind je nog veel meer handige tips en inspiratie. Bestel hem nu voor €7,95 in onze webshop. Je betaalt geen verzendkosten in Nederland.

Recente Editie

Meer Fotografie